Украинските фермери прибраха 1 млн. тона зърно

Украинските фермери прибраха 1 млн. тона зърно

Украинските фермери прибраха 1 млн. тона зърно

Украинските фермери са ожънали първия един милиона тона зърно от новата реколта, съобщи Министерството на аграрната политика и храните на Украйна, цитирано от Kyiv Post.

Информацията е потвърдена от вестник „Дило”, според който селскостопанските предприятия са прибрали 1,1 млн. тона зърнени и бобови култури от 417 300 хектара площ, включително 147 900 ха с пшеница. Украинската зърнена асоциация прогнозира реколтата тази година да достигне до 69,4 млн. тона, от които 31,5 млн. т са предназначени за износ.

Събирането на реколтата е смел подвиг, като се има предвид, че руските войски вече са окупирали близо 22% от земеделската земя на Украйна, според сателитни изображения на НАСА Harvest, туитнати от NEXTA.

Голяма част от обработваемата земя не бе засят, защото бе осеяна с противопехотни мини и артилерийски отпадъци, а други зимни и пролетни култури бяха загубени, заради окупацията.

„Реколтата през 2022 г. ще бъде значително по-малка. Централните райони ще имат много по-малка реколта поради засушаването. Тя ще бъде наполовина от миналогодишната”, съобщи ръководителят на Украинския земеделски съюз Иван Томич пред IUA TV.

Междувременно руските окупатори провеждат кампания за умишлено унищожаване на капацитета за производство на зърно в Украйна чрез окупиране на земеделски земи, събаряне на складове за зърно и блокиране с мини. Държавният департамент на САЩ добави, че „руските сили ограбват и унищожават украинската селскостопанска инфраструктура, включително силози, селскостопанска техника и ниви“.

Регионалната полиция на Херсон предаде, че руснаците са унищожили селскостопанска техника и съоръжения за съхранение на зърно и обстрелват полета, превзети от украинската армия, причинявайки пожари. Според Националната полиция няколко стотин хектара пшеница, ечемик и други зърнени култури са били изгорени.

„Украинските фермери се опитват да спасят реколтата, която окупаторите умишлено изгарят и унищожават. Украинците се борят и дават живота си не само за своята независимост, но и за да изхранят света“, написа в Туитър Владимир Омелян, бивш министър на инфраструктурата.

Руският флот продължава да блокира южните пристанища на Украйна, спирайки износа на зърно от Украйна. Съобщава се, че до 20 милиона тона са блокирани в украинските портове.

Максимо Тореро Кълън, главен икономист на ФАО, предупреди, че „факторите, които доведоха до високите световни цени на първо място, все още действат“, включително „силно глобално търсене, неблагоприятно време в някои големи страни, високи производствени и транспортни разходи и верига за доставки смущения, дължащи се на Covid-19, усложнени от несигурността, произтичаща от продължаващата война в Украйна.“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ