Страните с най-голям процент жени на лидерски позиции

Страните с най-голям процент жени на лидерски позиции

През 2021 г. Камала Харис влезе в историята, когато положи клетва като 49-ия вицепрезидент на САЩ, ставайки първата жена и първата афроамериканка, която заема престижната длъжност. Заемането на лидерски позиции е сравнително модерен феномен и те продължават да имат по-малко представителство от мъжете на подобни постове.

Анализирайки данните за равенството между половете в редица страни в света, от британската здравноосигурителна компания William Russell са съставили класация на страните с най-много жени лидери.

В Global Gender Gap от компанията разглеждат редица фактори, включително броя на жените членове в парламентите, броят на жените главните изпълнители директори, жените на топ мениджърски позиции и др.

На първо място в класацията се нарежда Австрия с оценка от 8,08 от 10. Досега страната е избирала и назначавала три жени на позицията правителствен ръководител, една жена федерален канцлер, както и две жени на поста председател на Австрийския национален съвет (долната камара на парламента).

Делът на жените сред членовете на управителните съвети на регистрираните в страната компании е 34,60%. 40,40% от членовете на долната камара на парламента и 41% от тези на горната камара са жени.

Обединеното кралство се нарежда на втора позиция в класацията с оценка 7,53 от 10 за жените лидери. В Обединеното кралство постът на министър-председател е бил заем от жена три пъти – за последно от Лиз Тръс, която се оттегли от поста си на фона на правителствена криза, ставайки най-кратко управлявалият премиер в историята на страната.

Аржентина заема трето място в класацията с резултат от 7,52 от 10. Аржентина има един от най-високите дялове на жени в долната камара на парламента - 44,80%. В латиноамериканската страната жена е заемала президентският пост два пъти.

Топ 10 допълват Германия, Франция, Белгия, Австралия, Нидерландия, Канада и Исландия.

Що се отнася до отделните категории, Финландия оглавява тази за брой жени, заемащи поста на държавен или правителствен ръководител – три жени на поста министър-председател и една на поста президент.

Мексико пък води по процент на жени в долната камара на парламента, като през 2022 година половината от народните представители са жени. Австралия е лидер по процент на жените в горната камара – 56,60% към февруари 2023 г.

Исландия има най-високия дял на членовете на управителните съвети на регистрирани компании, които са жени - 47,10% през 2022 г.

В Казахстан има най-много жени изпълнителни директори – 23,8% през 2022 г. Делът на притежаваните от жени малки и средни предприятия е достигнал 43,3% през 2021 г.

Латвия пък е първа по процент жени на топ мениджърски позиции – 32,6% през 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ