550 съдебни иска за сексуално насилие срещу Uber в САЩ

550 съдебни иска за сексуално насилие срещу Uber в САЩ

550 съдебни иска за сексуално насилие срещу Uber в САЩ

Компанията за споделено пътуване Uber в САЩ ще отговаря в съда по обвинения за сексуално посегателство. 550 са подали искове, в които твърдят, че са нападнати от нейни шофьори. Обвиненията включват отвличания, сексуално насилване и малтретирани, преследване и тормоз. Делото е заведено във Върховния съд на окръг Сан Франциско.

„Сексуалното посегателство е ужасяващо престъпление и ние приемаме сериозно всеки един сигнал“, заяви говорител на Uber пред BBC. „Няма нищо по-важно от сигурността, заради която Uber изгради нови функции за безопасност, установи политики, ориентирани към прозрачност. Въпреки че не можем да коментираме висящи съдебни спорове, ние ще продължим да поддържаме безопасността, като основен принцип в нашата работа", се казва в официалното изявление по този повод. Компанията обяви, че най-малко още 150 потенциални случая са „активно разследвани”.

В делото се твърди, че още през 2014 г. Uber е информиран, че неговите шофьори насилват сексуално жени, но компанията не е обърнала внимание, тъй като дава приоритет на „растежа пред безопасността на клиентите“.

„Целият бизнес модел на Uber се основава на осигуряването на безопасно пътуване на хората до вкъщи, но безопасността на водачите никога не е била тяхна грижа – растежът беше за сметка на безопасността на техните пътници“, каза Адам Слейтър, партньор-основател на Slater Slater Schulman.

Миналия месец Uber публикува втория си доклад за безопасността в САЩ , който показва, че през 2020 г. е имало 998 случая на сексуално насилие, включително 141 сигнала за изнасилване. В документа се посочва, че са постъпили общо 3824 съобщения за петте най-тежки категории сексуално насилие между 2019 г. и 2020 г.

Първият доклад за безопасността на фирмата в периода 2017-2018 г., са описани 5981 сигнала за сексуално насилие. Най-сериозните категории на сексуално посегателство на Uber варират от „неволна целувка по част от тялото“ до „неволно сексуално проникване“ или изнасилване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ