BP инвестира в стартъп за зелен водород

BP инвестира в стартъп за зелен водород

BP инвестира в стартъп за зелен водород

BP инвестира в стартираща компания, която разработва технология за използване на изпаренията от тежката промишленост за рязко намаляване на разходите за производство на водород с нулеви въглеродни емисии., предава Ройтерс.

BP Ventures, подразделението за рисков капитал на британския енергиен гигант, беше сред няколкото инвеститори във финансиране от серия А на стойност 12,5 милиона долара в базираната в САЩ Advanced Ionics, съобщиха компаниите във вторник.

Други инвеститори включват Mitsubishi Heavy Industries, Clean Energy Ventures и Gatemore Capital Management.

Зеленият водород, произведен чрез разделяне на вода чрез електролиза с използване на възобновяема енергия, се очаква да играе ключова роля в декарбонизирането на транспорта и промишлеността.

Но днес той се произвежда в много малък мащаб и струва до пет пъти повече от най-често срещания водород, произведен от природен газ, който е силно въглеродно-интензивен.

Инвестицията ще позволи на Advanced Ionics да ускори внедряването в малък мащаб на своите базирани на водна пара електролизатори за тежката промишленост.

Технологията Symbion използва топлина, излъчвана от съществуващите операции на завода, за да доведе до потреблението на електроенергия до по-малко от 35 киловатчаса (kWh) на килограм водород в сравнение с повече от 50 kWh на килограм за типичен електролизатор, според Advanced Ionics.

Това рязко намалява разходите за електроенергия за процеса на електролиза, което представлява повече от 70% от разходите за производство на зелен водород, посочват от компанията.

По-ниското потребление на електроенергия ще доведе цената на зеления водород до по-малко от $1 на килограм, което е по-малко от повечето производства, базирани на изкопаеми горива, се казва в съобщението.

Advanced Ionics вече изпълнява пилотна програма с испанската нефтена и газова компания Repsol.

BP, която се стреми да намали рязко своите въглеродни емисии през следващите десетилетия, залага много на зеления водород. До 2030 г. тя се стреми да произвежда между 0,5 и 0,7 милиона тона годишно предимно зелен водород. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ