CNBC: Pfizer иска да навлезе на пазара на лекарства за отслабване

 CNBC: Pfizer иска да навлезе на пазара на лекарства за отслабване

CNBC: Pfizer иска да навлезе на пазара на лекарства за отслабване

Тъй като печалбите от Covid  пандемията се изпаряват, Pfizer  иска да придобие част от развиващия се пазар на лекарства за отслабване, пише CNBC.  Анализаторите твърдят, че предстоящите данни за експерименталното хапче за затлъстяване на Pfizer, ще бъдат от решаващо значение за определяне на това доколко компанията може да бъде конкурентна на доминиращите играчи в тази област - Eli Lilly и Novo Nordisk. Двете компании разпалиха златната треска в производството на лекарства за отслабване през последната година със своите седмични инжекции срещу затлъстяване и диабет, като Wegovy и Ozempic на Novo Nordisk и Mounjaro на Eli Lilly. Сега те се надпреварват да разработват свои собствени хапчета за затлъстяване и диабет. 

Инвеститорите очакват до края на годината Pfizer да публикува данни от втората фаза на изпитването на своето хапче, което се приема два пъти дневно, при пациенти със затлъстяване без диабет. Те искат да видят, че лекарството води до подобна загуба на тегло като хапчето, което се приема веднъж дневно от Eli Lilly. Инвеститорите също така са нетърпеливи Pfizer да публикува данни от изпитвания в началото на следващата година на нова версия, приемана за по-конкурентна форма на лекарството.

Pfizer вижда голяма възможност в сегмента, тъй като се стреми да се възстанови от рязко спадналото търсене на своите продукти за Covid и да обърне нагоре около 40% спад в цената на акциите през тази година.

Главният изпълнителен директор на  Pfizer  Алберт Бурла заяви през януари, че пазарът на GLP-1 - клас лекарства за затлъстяване и диабет, които имитират чревен хормон, за да потискат апетита - в крайна сметка може да нарасне до 90 млрд. долара и компанията иска да завладее 10 млрд. долара от този сегмент с перорално лечение. 

Инвеститорите останаха по-песимистично настроени към потенциала на Pfizer в производството на лекарства за отслабване, след като през юни компанията се отказа от експерименталното си хапче, което се приема веднъж дневно, позовавайки се на повишени чернодробни ензими при хората, които са го приемали. 

Данните от предстоящата втора фаза на проучването на Pfizer ще дадат представа за ефектите на лекарството, приемано два пъти дневно за по-дълъг период от време в сравнение с предишните проучвания на лекарството, проведени от компанията. Проучването изследва ефекта на лечението върху загубата на тегло при повече от 600 възрастни със затлъстяване след 26 или 32 седмици при различни размери на дозата.

В по-ранно междинно проучване пациенти с диабет тип 2, които са приемали 120-милиграмова версия на хапчето два пъти дневно, са загубили средно около 10 килограма след 16 седмици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ