Dronamics направи успешен първи полет на летателния апарат за карго доставки "Черен лебед" на летището в Балчик

Dronamics направи успешен първи полет на летателния апарат за карго доставки Черен лебед на летището в Балчик

Dronamics направи успешен първи полет на летателния апарат за карго доставки "Черен лебед" на летището в Балчик

Българската "Дронамикс" (Dronamics), първата в света авиокомпания за карго дронове, обяви днес успешното завършване на първия полет на нейния водещ самолет, Black Swan, на летище Балчик в България. Така тя демонстрира потенциала на логистичната индустрия за повишаване на ефективността при транспортирането на продукти, съобщиха от  Dronamics.

Създадена от желанието на двама братя да намерят по-бърз, по-екологичен и по-достъпен начин за доставка на стоки, Dronamics е на мисия да осигури доставка в същия ден за всички и навсякъде. Този важен крайъгълен камък е кулминацията на месеци на наземни тестове и полети в подмащаб. Самолетът Черен лебед беше дистанционно пилотиран от двама пилоти на търговски авиолинии от наземната контролна станция Dronamics, уточниха от компанията.

Успешният полетен тест валидира лицензираната технология за товарни дронове на компанията за търговски полети в Европа, която трябва да започне по-късно тази година, обслужвайки индустрии като електронна търговия, фармацевтика, резервни части и нетрайни стоки с бързо и рентабилно решение за посрещане на развиващите се потребителски нужди.

"От деня,  в който за първи път си представихме как би изглеждал "Черен лебед", работим за осъществяването на този полет. Днес ние написахме история и сме горди, че показахме валидността на нашата дрон технология", заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на "Дронамикс" Константин Рангелов.

"Бяха необходими огромно количество работа, вяра и устременост, за да докажем, че това, което сме предвидили, работи. Сега можем да се съсредоточим върху следващата ни стъпка -разгръщането на търговски ни операции и не можем да бъдем по-развълнувани, отколкото сме в момента", каза той.

Първият полет е бил с продължителност от 10 минути и 27 секунди, като средната скорост е била около 140 киломента в час. Апаратът се е издигнал на височина от около 610 метра, съобщава  "Яхуу файненс". 

Припомняме, че  Dronamics е първата в света авиокомпания за товарни дронове. Като водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари, нейният флагман Black Swan е в състояние да носи 350 kg (770 lb) на разстояние до 2500 km (1550 мили) до 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен транспорт. Това позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии: от фармацевтична до хранителна, от електронна търговия до резервни части. Бързо разрастващият се екип на компанията включва опитни експерти в аерокосмическата сфера и логистиката. Dronamics е първата в Европа лицензирана авиокомпания за товарни дронове и първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

Dronamics е събрала общо 40 милиона долара финансиране от предварителна серия А от фондове на ранен етап и ангелски инвеститори от 12 държави и е съфинансирана от Европейския съюз в рамките на престижния Европейски съвет за иновации, водещата програма за иновации в Европа.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ