Експерт по лидерство от Харвард за Мъск: Не мисля, че той разбира социалните мрежи

Експерт по лидерство от Харвард за Мъск: Не мисля, че той разбира социалните мрежи

Ребрандирането на Илон Мъск в Twitter предполага, че той е „напълно извън стихията си“. Това каза пред Си Ен Би Си експертът по лидерство от Харвард Бил Джордж.

„Ако трябва да напишете материал за пример за наистина лошо поглъщане на организация, поглъщането на Twitter от Илън Мъск ще пасне идеално“, коментира Джордж, който е изпълнителен сътрудник в Harvard Business School.

Мъск обяви решението си да се откаже от 16-годишната марка Twitter в неделя, избирайки новото име и лого X.

След като придоби социалната мрежа за 44 млрд. долара миналата година, Мъск уволни бившия главен изпълнителен директор Параг Агравал и няколко други ключови ръководители, както и хиляди други служители. Той възстанови редица блокирани акаунти, създаде абонаментна услуга за верификация на профилите с цена от 7,99 долара на месец и ограничи броя публикации, които потребителите могат да виждат всеки ден.

Джордж, който е изучавал ефективно лидерство и лидерски провали през последните две десетилетия, казва, че модификациите на Мъск в платформата са „голяма грешка“. паричният поток на компанията е отрицателен поради почти 50% спад на приходите от реклама и „тежкия дълг“, с който е натоварена компанията, написа Мъск по-рано този месец.

Милиардерът предприемач, който в момента най-богатият човек в света според данни на Блумбърг, може да се похвали с не малко успехи. Той помогна на Tesla да се превърне в един от водещите производители на електрически превозни средства в света, а SpaceX подписа множество договори с НАСА и доминира пазара за изстрелване на сателити в САЩ.

И двете компании обаче се занимават с инженерство, производство и физика, отбелязва Джордж. За разлика от това, управлението на компания за социални мрежи  може да изисква високо ниво на междуличностни умения, които собственият брат на Мъск казва, че му липсват.

Когато разхлаби стандартите за модериране на съдържанието на платформата, например, Мъск „отблъсна много потребители, отваряйки вратите за откровен расизъм, антисемитизъм и анти-ЛГБТК+ [реторика]“, каза Джордж.

И без да споделя по-конкретна пътна карта за бъдещето на ребрандираната социална медийна компания, опитът на Мъск да превръщане на X в „приложение за всичко“ може да изглежда импулсивен. Това потенциално може да отчужди потребителите, които не са сигурни, че си заслужава да продължат да отделят време за платформата, добави Джордж.

Неговият съвет към Мъск е да се отдръпне бизнес операциите на компанията и да позволи главния изпълнителен директор Линда Якарино публично да поеме кормилото.

„Сега, след като той има нов главен изпълнителен директор на Twitter, той трябва да й позволи да възстанови това, което Twitter беше, така че потребителите и рекламодателите да се върнат“, каза Джордж.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ