КЗК наложи глоба за над 1,6 млн. лв. на българското поделение на "Миле"

КЗК наложи глоба за над 1,6 млн. лв. на българското поделение на Миле

Комисията за защита на конкуренцията(КЗК) наложи глоба на "Миле България" ЕООД в размер на 1 609 078 лв. за нарушение чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз, съобщиха от КЗК.

Имуществената санкция е наложена за участие в споразумение за определяне на цени за препродажба към краен клиент с търговците на дребно на електроуреди от бранда "Миле" (Miele).

Производството пред КЗК е образувано по искане на "Миле Център Макс Груп" ЕООД.  Комисията установи, че доставчикът на електроуредите и търговците на дребно са координирали цените за препродажба, което ограничава конкуренцията на пазара на търговия на дребно с домакински електроуреди от среден към висок и от висок клас на територията на страната.  КЗК установи, че "Миле България" ЕООД е изпращала ценови листи и инструкции за промоционални активности, които са имали задължителен характер, вследствие както на упражнен натиск и контрол за спазването им, така и на стимулиращи мерки. Целта на това споразумение е да се премахне ценовата конкуренция между търговците на дребно и да се ограничи свободата им да определят независимо цените, на които предлагат стоките, като резултат на конкурентния натиск на пазара.

Само при наличие на автономия на предприятията при вземане на решения относно цените, на които да продават, може да се очаква провеждането на ефективен конкурентен процес на пазара. При наличие на такова споразумение търговците са лишени от възможността да намалят цените като реакция от ценовия конкурентен натиск, което от своя страна лишава и крайните потребители от възможността да получат по-благоприятна цена, посочват от антимонополната комисия.

Според КЗК поведението представлява забранено споразумение както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като същото може значително да повлияе модела на търговия между държавите членки. В рамките на производството Комисията си сътрудничи с Европейската комисия и съгласува решението на КЗК, във връзка с изискванията на Регламент (ЕО)  номер 1/2003 относно изпълнението на правилата за конкуренция, предвидени в чл.101 и чл.102 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), се казва още в съобщението на антимонополната комисия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ