Най-големите компании в света са изплатили рекордни дивиденти за първото тримесечие

Най-големите компании в света са изплатили рекордни дивиденти за първото тримесечие

Общият обем на изплатените дивиденти от най-големите компании в света през първото тримесечие на 2023 г. се е увеличил с 12% на годишна база и е достигнал рекордната сума за периода от $326,7 милиарда, според проучване на Janus Henderson Investors. Бен Лофтхаус, ръководител на подразделението по глобално инвестиране в Janus Henderson, нарече ръста на дивидентите „впечатляващ, особено предвид предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика през 2022 г.“

В много отношения такова значително покачване се дължи на специалните дивиденти, които бяха обявени от автомобилните производители Ford и Volkswagen. Като се изключат специалните дивиденти и влиянието на валутните колебания, обемът на плащанията на дивиденти през първото тримесечие се увеличи с 3%. Очаква се до края на текущата година дивидентите, изчислени по този метод, да нараснат с 5% и да достигнат 1,64 трилиона долара. Приблизително половината от плащанията на дивиденти през първото тримесечие идват от американски компании, предимно от секторите на строителството, технологиите и здравеопазването. Междувременно минните компании намалиха изплащанията на акционерите на фона на по-ниските цени на суровините.

Проучването на Janus Henderson Investors, което анализира глобалните тенденции в дивидентите, се провежда сред 1200-те най-големи компании в света от 2009 г. насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ