Noventiq е глобален лидер, който не забравя предприемаческото си ДНК

Noventiq е глобален лидер, който не забравя предприемаческото си ДНК

Noventiq е глобален лидер, който не забравя предприемаческото си ДНК

България стои страхотно на ИТ сцената, казва Пламена Бургуджиева, кънтри мениджър на Noventiq  (предишно наименование Softline). Дипломирана в специалност „Маркетинг“ в УНСС и „Бизнес администрация“ в Huron University в Лондон тя започва професионалния си път в EMAP Advertising Youth & Women’s Creative Solutions в Лондон, като след това преминава през Българска телекомуникационна компания, където заема длъжността „Key Account Manager“. От 2007 г. до 2018 г. отговаря за „Публичен сектор“ в Майкрософт България, а през 2018 г. става част от екипа на Noventiq (предишно наименование Softline), заемайки позицията „Мениджър развитие пазари“ за България. Поема управлението на компанията от април 2020 г. 

- Присъединихте се към Noventiq преди шест години, когато Softline реши да насочи поглед към пазарите от Централа и Източна Европа, в това число и България. Как взехте това решение? 

- Имам над 15 години опит в ИТ сферата, като повече от 10 години бях ангажирана с развитието на публичния сектор в Майкрософт България. Компанията бе сред глобалните стратегически партньори на Майкрософт и имах наблюдения върху дейността ѝ. Винаги съм обичалата предизвикателствата и това ново начало за мен се оказа вярната стъпка. Благодарение на страхотния екип, за по-малко от две години поех и цялостната стратегия, планиране и управление на компанията в България. 

- Как се промени компанията през годините през вашия поглед? 

- Развиваме се, разрастваме се, поехме в нова чудесна посока, но без да забравяме най-важното, а имено – фокусът върху клиентите и техните персонални нужди и предизвикателства.   Предстоят ни много нови стъпки – през май 2023 г. Noventiq ще се впише на Nasdaq, чрез предложена бизнес комбинация с Corner Growth Acquisition Corp. С оборот от 1,6 милиарда щатски долара през 23 финансова година (12 месеца, приключващи на 31 март 2023 г.), Noventiq в момента е една от най-бързо развиващите се компании в сектора. И макар и глобален лидер, не забравя предприемаческото си ДНК.  

Източник: Noventiq

- Как виждате развитието на ИТ сектора у нас? 

- България стои страхотно на ИТ сцената – имаме прекрасни специалисти, които спомагат за развитието на целия сектор. Дигиталната трансформация на все повече компании се ускорява, навлизат нови решения, има по-голямо разбиране у всички сектори за важността на киберсигурността. Това са добри сигнали не само за ИТ бранша, но и за целия бизнес климат у нас.  

- Компанията е глобален лидер, но кои са най-силните страни на Noventiq на българския пазар? 

- Предприемаческото ДНК, което споменах вече. Noventiq продължава да залага на глобалната си експертиза, за да има страхотни локални резултати за всички наши клиенти, без значение от размера на бизнеса им.  

- Пред какви предизвикателства са изправени компаниите в България? И как решенията на Noventiq могат да помогнат? 

- Предизвикателствата са изключително разнообразни. Не можем да сравняваме проблемите на банковия и държавния сектор, с тези на малките и средни предприятия. Решенията на Noventiq са базирани изцяло на персоналния подход и разбирането, че нивата на дигитализация и развитие на отделните компании са много различни. Нека не забравяме, че около 99% от фирмите в България са малки или средни по размер и като такива осигуряват 75% от заетостта на пазара на труда и 65% от добавената стойност в икономиката.  

- Има ли разлика в управлението на компания от ИТ сектора от жена?  

- Абсолютно никакво. 15 години съм заемала ръководни позиции в ИТ сектора. Сега е моментът да кажа, че в Noventiq се гордея с прекрасен екип от специалисти, 50% от които са жени.  

***

Noventiq (Noventiq Holdings plc) е водещ глобален доставчик на решения и услуги в областта на дигиталната трансформация и киберсигурността, със седалище в Лондон. Компанията дава възможност, улеснява и ускорява дигиталната трансформация за бизнеса на своите клиенти, свързвайки 80 000+ организации във всички сектори с богат избор от най-добрите в класа доставчици на информационни технологии, заедно със собствените си услуги и решения. С оборот от 1,6 милиарда щатски долара през 23 финансова година (12 месеца, приключващи на 31 март 2023 г.), Noventiq в момента е една от най-бързо развиващите се компании в сектора. Растежът на компанията е подкрепен от нейната триизмерна стратегия за разширяване на своите пазари, портфолио и канали за продажба. Стратегията е подкрепена от активен подход към сливания и придобивания, което позволява на Noventiq да се възползва от продължаващата консолидация в индустрията. 6400 служители на Noventiq работят в ~60 страни в Азия, Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Африка – пазари със значителен потенциал за растеж. През май 2023 г. Noventiq обяви намерението си да се впише на Nasdaq чрез предложена бизнес комбинация с Corner Growth Acquisition Corp. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ