Рийд Хейстингс се оттегля от поста на изпълнителен директор на Netflix

Рийд Хейстингс се оттегля от поста на изпълнителен директор на Netflix

Рийд Хейстингс се оттегля от поста на изпълнителен директор на Netflix

Американският стрийминг гигант Netflix обяви, че съоснователят на компанията Рийд Хейстингс се оттегля от поста главен изпълнителен директор и ще служи като изпълнителен председател. Хейстингс ще бъде заменен от съизпълнителните директори Тед Сарандос и Грег Питърс, предаде Си Ен Ен.

„Нашият борд обсъжда планирането на приемствеността в продължение на много години (дори основателите трябва да се развиват!)“, пише Хейстингс в публикация в блог в четвъртък. „Като част от този процес, повишихме Тед в съизпълнителен директор заедно с мен през юли 2020 г., а Грег в главен оперативен директор – и през последните 2 години и половина им делегирах все повече управлението на Netflix“, добавя той.

Хейстингс основа Netflix през 1997 г. и промени начина, по който безброй домакинства гледаха филми и сериали, първо с бизнеса си за изпращане а DVD-та по пощата, а по-късно със своята услуга за стрийминг на видео.

Под ръководството на Хейстингс Netflix унищожи компаниите за отдаване под наем на филми като Blockbuster и разтърси Холивуд с инвестирайки в оригинално съдържание.

Миналата година обаче акциите и репутацията на Netflix пострадаха, следвайки загуби абонати на фона на засилената конкуренция от други стрийминг услуги. В отговор Netflix въведе абонаментно ниво на по-ниска цена, което включва реклами.

Тези промени може вече да се отплащат. Във финансовият си отчет, публикуван в четвъртък, компанията съобщи, че е добавила повече от 7,6 милиона абонати през последните три месеца на миналата година - доста над прогнозирания ръст с 4,5 милиона абоната. В момента платформата има общо над 230 милиона плащащи абонати по целия свят.

Компанията каза, че резултатите за тримесечието показват, че нейният растеж се ускорява отново, отчасти благодарение на популярните оригинални предавания като „Сряда“ и „Хари и Меган“. Компанията също така отбеляза, че абонаментният план с реклами,  който стартира през ноември, набира популярност.

Компанията отчете приходи за тримесечието през декември от над 7,8 млрд. долара, което е само 1,9% повече от предходната година, но в съответствие с очакванията на анализаторите от Уолстрийт. За текущото тримесечие Netflix прогнозира ръст на приходите от 4%, воден отчасти от скромно увеличение на платените нетни абонаментни в сравнение с лекия спад на броя абонати през първото тримесечие на миналата година.

Акциите на Netflix се покачиха с около 6% в следборсовата търговия след публикуването на доклада в четвъртък.

Въпреки че оттеглянето на Хейстингс от поста на главен изпълнителен директор представлява края на една своеобразна ера, Netflix каза, че смяната на ръководството „формализира външно начина, по който компанията работи вътрешно“. И Хейстингс добави в публикацията си в блога, че Сарандос и Питърс имат „допълващи се набори от умения, задълбочени познания за развлеченията и технологиите и доказан опит в Netflix“.

Сарандос ръководи операциите за съдържание на Netflix от 2000 г. и е пионер в прехода на компанията към производство на оригинално съдържание през 2013 г. В този процес той се очертава не просто като ключов лидер в Netflix, но и като мощен играч в Холивуд.

Питърс е работил и като главен оперативен директор, и като главен продуктов директор за Netflix преди повишението в четвъртък. Преди това той е служил като служител по международно развитие на стрийминг гиганта, помагайки за разширяване на разпространението на компанията в чужбина.

„Откакто Рийд започна да делегира управление на нас, Грег и аз изградихме силен оперативен модел, базиран на нашите споделени ценности и сходен подход към растежа“, каза Сарандос в изявление.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ