Schwarz IT България: Стабилна компания с високи стандарти и очаквания

Schwarz IT България: Стабилна компания с високи стандарти и очаквания

Schwarz IT България: Стабилна компания с високи стандарти и очаквания

Яна Папардова е изявен творчески и иновативен лидер. Прилага редица новаторски подходи в Schwarz IT България, допринесли за впечатляващите резултати на компанията. Благодарение на нейните усилия доставчикът на ИТ решения за ритейл сектора бележи значими достижения и печели награди. Последното отличие е Top Employer Certification за най-добър работодател за 2023 г. от световния Top Employers Institute – признание за изключително високо качество на политиката и практиката на Schwarz IT България в областта на човешките ресурси.

За Top Employer сертификат от Top Employers Institute

Schwarz IT България притежава сертификат за „Най-добър работодател“ от Top Employers Institute, което е признание за изключително високо качество на политиките и практиките на компанията в областта на човешките ресурси. В България като водещи работодатели за 2023 г. са сертифицирани общо 15 компании, след като са покрили критериите на института за най-добри практики в сферата на човешките ресурси. Критериите обхващат шест области и 20 теми, включително стратегия за хората, работна среда, наемане на таланти, обучение, многообразие, равенство и приобщаване, благосъстояние и др.

- Какво стои зад сертификата от Top Employers Institute?

- Сертификатът от Top Employers Institute е международно признат знак за високи стандарти в областта на управлението на човешките ресурси и работната среда. Този сертификат подчертава, че Schwarz IT България се стреми към експертност и високо качество в грижата си за служителите. Има позитивно въздействие върху растежа и успеха на компанията. Самият процес по сертификация насърчава компаниите да преразгледат и подобрят своите HR практики и процеси. Което води след себе си създаването на по-здрава и стимулираща работна среда за нашите служители. Тъй като обхваща много области и теми, свързани с управление на хората, много бързо се ориентираш къде си постигнал голям напредък, къде все още трябва да работиш, за да подобриш работната среда и какви действия трябва да се предприемат за в бъдеще. Тези действия трябва да са подкрепени с конкретни планове, политики, стратегии, календари и комуникации. Те пък от своя страна гарантират, че това не е моментно състояние и компанията има цялостна и дългосрочна стратегия за инвестиция и развитие на човешкия фактор. Това, че сме „Най-добър работодател“, ни носи не само признание и стимул да работим още по-задълбочено, но ни помага да подобрим репутацията си сред партньори и клиенти, като създава увереност в нашия бизнес и способността ни да предоставяме висококачествени продукти и услуги. Този статус привлича квалифицирани кандидати и ни помага да изградим много силен отбор.

- Какъв подход прилагате за привличане на висококвалифицирани служители в конкурентната индустрия на информационните технологии?

- Към този момент Schwarz IT България вече е стабилна и установена компания, която не е в бурен растеж. Искаме хората, които наемаме, да покриват нашите очаквания за професионализъм, опит и ангажираност. Ако преди сме били взискателни, сертификацията само завиши нашите стандарти и очаквания не само към нас самите, но и към нашите служители. Конкурентната индустрия налагаше и продължава да налага немалко компромиси в очакванията на кандидатите. Ние обаче сме все по-малко склонни да ги правим, тъй като не искаме да изневерим на стандартите, които сами сме си заложили. Смятаме, че нашите кандидати и текущи служители оценяват това и дори го търсят активно, за да са сигурни, че се развиват в една от най-добрите компании на пазара.

- Споделете една нова инициатива, която сте въвели напоследък и която дава резултати?

- Една много важна програма за нас е „Разнообразие & приобщаване“. Програмата включва редица ключови иновации и стратегии, насочени към подобряване на работната среда и подкрепа на разнообразието и приобщаването в компанията. Внедрили сме обучение, насочено към разпознаването и преодоляването на предразсъдъци, които не коментираме на глас, за да създадем по-отворена и приемаща среда. Даваме приоритет на психичното здраве на служителите, като работим за намаляване на стигмата около менталните здравни предизвикателства. Предоставяме гъвкавост в работната среда, като трансформираме работните места и общностите в приобщаващи, което подпомага служителите да развият своя пълен потенциал. Организирахме поредица от уебинари за осведомяване относно предразсъдъците и ключовите политики на компанията, свързани с корпоративната култура. Част от програмата е и популяризиране на възможностите, които жените имат за кариера в инженерните и техническите професии. Дългосрочната ни цел е непрекъснато насърчаване и достигане до 40% жени в компанията до 2030 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ