Sony се похвали с рекордна годишна оперативна печалба на фона на силното търсене на Playstation 5

Sony се похвали с рекордна годишна оперативна печалба на фона на силното търсене на Playstation 5

Sony се похвали с рекордна годишна оперативна печалба на фона на силното търсене на Playstation 5

Японският гигант Sony отчете силни финансови резултати, подпомогнати от подразделението за чипове на компанията и силните продажби на нейната конзола за видеоигри PlayStation 5, която удари рекорд за финансовата година.

За тримесечието, завършило през март, компанията отчете приходи от 3,06 трилиона японски йени (22,7 милиарда долара) спрямо очакваните 2,92 трилиона йени, според консенсусните оценки на Refinitiv. Това представлява ръст от 35% на годишна база.

Оперативната печалба на Sony достигна 128,5 милиарда японски йени (около 947 млн. долара) срещу очаквани 124,34 милиарда йени. Това представлява спад от 7% на годишна база.

За цялата си фискална година, която приключи през март, Sony по-рано прогнозира оперативна печалба от 1,18 трилиона йени и 11,5 трилиона йени приходи. Компанията надмина собствената си прогноза, регистрирахки оперативна печалба 1,21 трилиона йени (около 8,9 млрд. долара), което е рекорд за компанията.

Sony прогнозира, че продажбите й за текущата фискална година, която приключва през март 2024 г., ще бъдат 11,5 трилиона йени, което е приблизително равно на миналата година. Според компанията оперативната печалба ще бъде 1,17 трилиона йени, което е спад от 3% на годишна база.

Sony заяви, че е продала 19,1 милиона конзоли PlayStation 5 през последната фискална година, надминавайки собствената си прогноза от 18 милиона. Това е значително увеличение от 11,5 милиона PS5, продадени през предходната фискална година, когато Sony имаше проблеми с веригата за доставки. Компанията е доставила 6,3 млн. конзоли PS5 през последното тримесечие, което е абсолютен рекорд за периода януари-март за пазара на конзоли за видео игри. 

Подразделението за игри на японския гигант беше един от най-големите двигатели на печалбата му за годината, донасяйки оперативна печалба от 250 млрд. йени, въпреки че това е спад от 27% на годишна база.

За фискалната година подразделението за игри на Sony донесе приходи от 3,64 трлн. йени, което е ръст от 33% на годишна база.

Sony прогнозира оперативна печалба за своя бизнес с игри да бъде 270 милиарда йени за текущата фискална година. Компанията се надява, че PlayStation VR 2 – очилата за виртуална реалност на компанията, ще помогне за увеличаване на продажбите. Фирмата каза, че ще види подобрение в рентабилността от хардуера през следващата година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ