Златодобивните гиганти Newmont и Newcrest финализираха сливането си

Златодобивните гиганти Newmont и Newcrest финализираха сливането си

Най-голямата в света компания за добив на злато Newmont завърши покупката на австралийската компания Newcrest, която също беше сред десетте най-големи лидери. Приключването на сделката беше обявено от Newmont.Синергията от сделката се оценява на 500 млн. долара годишно, като се изключат приходите от поне 2 млрд. долара от оптимизиране на портфолиото. 

Акционерите на Newcrest получиха по 0,4 акции на Newmont на акция, както и специален дивидент от 1,1 долара на акция. През май тази година, когато компаниите договориха условията на сделката, Newcrest беше оценена за нея на 26,2 млрд. австралийски долара, или 17,5 млрд. долара. Сега, при спада на цената на акциите на Newmont, сделката е на стойност около 15 млрд. долара, което все още я прави най-голямата в сектора.

През 2019 г. Newmont Corporation купи златодобивната компания Goldcorp, като обединената компания стана най-големият производител на злато в света. Активите на групата са разположени в Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Африка. Мините на Newcrest са разположени в Австралия, Папуа Нова Гвинея и Канада.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ