„Сподели България“ – красотата на страната ни на един клик разстояние

„Сподели България“ – красотата на страната ни на един клик разстояние

„Сподели България“ – красотата на страната ни на един клик разстояние

България и нейните богатства вече са на един клик разстояние за всеки, който има достъп до Интернет, благодарение на новия проект на асоциация „Интерактивна България“ – „Сподели България“.

Проектът представлява микс от вълнуващи фотографии и панорамни 360-градусови турове на българското природно, културно и историческо наследство.

„Искаме да представим България по различен начин, да кажем на света, че тя е място, където хората могат да се наслаждават на климат, уникални природни дадености и огромно многообразие от източници на култура и история, събрани в една наистина малка площ“, каза Ивайло Иванов, един от учредителите на асоциацията, по време на пресконференция, посветена на проекта.

„Искаме да дадем възможност на части от България, които са забравени от Бога или тънат в неизвестност, да бъдат видяни и преоткрити от света“, допълва той.

„Надяваме се чрез нашия проект да донесем повече позитиви за туризма, икономиката, образованието на всички нас“, заяви Иван Велков, председател на „Интерактивна България“.

В момента асоциацията полага усилия за натрупването на дигитална база данни и надграждането на съществуващите до момента 55 виртуални тура.

„Такъв тип турове могат много лесно да бъдат обвързани с бизнес средата. Една от основните ни цели е да взаимодействаме с бизнеса, институциите и гражданското общество, за да можем всички да повишим жизнения си стандарт. България има изключително много дадености, които, според нас, могат да бъдат капитализирани много по-успешно“, обясни Георги Палпурин, експерт по дигитален маркетинг и интерактивни визуализации.

Съдържанието на проекта е достъпно за свободно ползване от всеки и не е обвързано с авторски права. „Така създаваме общност, сплотеност и даваме възможност на всеки да се възползва от богатството, което показваме“, каза Адриан Илиев, един от учредителите на асоциацията.

За в бъдеще „Интерактивна България“ се надява проектът им да намери приложение и в образованието.

„Надяваме се, скоро и учителите да могат да използват възможностите, които тези технологии и нашите усилия предоставят. Например когато в часовете се изучава някой исторически обект или събитие, учениците да могат да виждат това, за което учителката разказва“, обясни Велков.

„Една от целите, върху които работим много сериозно и за която ще търсим партньори, е изграждането на национална платформа, чрез която самите учители да могат да създават интерактивни уроци, базирани на 360-градусова виртуална технология. Смятаме, че така представената информация е много по-лесна за възприемане и много по-вълнуваща за учениците“, допълни Палпурин.

Съществуващите виртуални турове можете да разгледате на сайта на "Сподели България".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ