Култура

3 причини да прочетете „Къща от карти“ от Майкъл Добс

3 причини да прочетете „Къща от карти“ от Майкъл Добс

3 причини да прочетете „Къща от карти“ от Майкъл Добс

Основното събитие на книжния пазар през настоящата седмица е свързано с излизането от печат на „Къща от карти“ на английския писател Майкъл Добс (издава „Сиела“). За първи път читателите ще могат да прочетат на български романа, на който е базиран едноименният политическия сериал на Netflix с участието на Кевин Спейси.

Ето и три причини, поради които „Къща от карти“ си струва четенето:  

Причина 1: Сюжетът, сюжетът, сюжетът

Как се сваля министър-председател? Това е въпросът, чийто отговор ще научим, ако проследим действията на главния герой Франсис Ъркарт - прозорлив и коварен политик в сянка, който би направил всичко, за да бъде един от главните кукловоди в играта на постове.

Ъркарт се подвизава на политическата сцена във Великобритания, люшкаща се между аристократизъм и снобарщина, блажено нехаеща за случващото се извън пределите на Острова. Основно с помощта на медиите, Ъркарт ще завърти калейдоскоп от интриги и полуистини в Уестминстър; идеалната формула за сриване на доверието във всяко едно правителство. А младата журналистка Мати Сторин е в епицентъра на събитията и противно на всички правила на журналистиката, трябва да реши дали да бъде лоялна на истината, или на собствения си интерес.

Актуален с политическата си тематика, романът улавя интереса от първата страница и не го пуска до логичния финал, който изумява с дързостта си.

Причина 2: Атмосфера и стил на писане

Майкъл Добс, който между другото е настоящ представител на Консервативната партия в Горната камара на парламента в Обединеното кралство, отлично пресъздава атмосферата на Великобритания през 80-те години на XX век. Можем да надникнем зад завесата и да видим как живее елита на нацията – да усетим материята на скъпите строги костюми, да отпием чаша отлежало уиски, да попием от английските маниери и обичаи.

Стилът на писане на Добс е динамичен – събитията се случват едно през друго, а в кратките мигове на техния анализ се усещат типичния британски сух хумор и самоирония, които правят този иначе сериозен политически трилър да звучи достъпно и дори забавно за широката публика. Диалозите са остроумни, а политическата игра на карти, която се играе между страниците, увлича неусетно.

Причина 3: Ново измерение на сериала

Докато в едноименния сериал „Къща от карти“ (любим на президента на САЩ Барак Обама), действието се развива в Щатите, в романа всичко е пресъздадено през напълно различната политическа система и култура на Великобритания. Познати ключови сцени и реплики с Кевин Спейси от сериала например, са описани по напълно различен и все пак сходен смислово начин в романа. Почитателите на телевизионната продукция ще останат приятно изненадани и заинтригувани от приликите и разликите на сериал с книга.

Вземете „Къща от карти“ с -25% отстъпка от коричната цена в онлайн книжарница E-zona.bg

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ