102-годишна лекарка защити докторска степен в Германия

102-годишна лекарка защити докторска степен в Германия

102-годишна лекарка защити докторска степен в Германия

На 102-годишна възраст Ингеборг Силм-Рапопор получи официално докторска степен вчера.

Близо 80 години по-рано, през 1938 г. нацистите спират кариерата на германската педиатърка заради еврейските й корени, разказва Френс прес.

Според университетската клиника в Хамбург тя е вероятно най-възрастният лекар в света, защитил докторска степен.

На 15 май г-жа Силм-Рапопор е положила с успех устния изпит пред комисия от трима професори, пристигнали специално от Хамбург в берлинския апартамент на лекарката.

След 80 години най-накрая възстановихме справедливостта и това ни изпълва с удовлетворение, заяви президентът на административния съвет на университетския медицински център на Хамбург-Епендорг  на церемонията за връчване на дипломата.

Родената през 1912 г. г-жа Силм-Рапопор учи медицина в Хамбург, а след това става помощник лекар в Израелитската градска болница между 1937 и 1938 г. През тази година тя подготвя доктората си, посветен на дифтерита. Но не успява да го защити, защото тогавашните университетските националсоциалистически власти прилагат срещу нея действащия расистки закон.

Така младата лекарка решава да емигрира в САЩ през 1938 г. Там работи като педиатър и среща съпруга си, с когото имат 4 деца. През 1952 г. сенаторът-републиканец Джоузеф  Маккарти започва „лов на вещици” срещу симпатизиращите на съветския блок. Лекарката, комунистка по убеждение, се връща в Германия със съпруга и заживяват в Източен Берлин.

През 1969 г. започва работа в болницата Берлин Шарите и става първата жена шеф на отделение по неонатология в Германия.

И в момента тя продължава да живее в апартамента си в източната част на Берлин в квартал, населяван от артисти и интелектуалци.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ