Вдъхновяващата реч на момче, болно от аутизъм, което завършва 6 клас

Вдъхновяващата реч на момче, болно от аутизъм, което завършва 6 клас

Денят, в който Илай Розенбърг успява да завърши 6. клас е специален.  Това момче е болно от аутизъм, но в нито един момент не се е предало и е направило всичко, което е по силите му, за да стигне до тук, пише Tiny Budha.

В своята прочувствена реч Илай споделя с всички какво е научил за преодоляването на различни препятствия и за това какво е да направиш нещо, което наистина има значение. Нещо повече – той отправя към всеки един от нас предизвикателство, което трябва да преодолеем.

„Казвам се Илай. Преди 6 години въобще не бих си и помислил, че ще изнасям реч в деня на завършването на 6. клас. „Защо?“ вероятно бихте попитали. Освен че съм нормално 12-годишно момче, което обича видео игри, рисуване и LEGO, аз страдам и от аутизъм. Това е заболяване, което засяга способностите на даден човек да комуникира или взаимодейства с други хора.

Когато за първи път се записах в това училище, все още се опитвах да се науча как да се сприятелявам, как да комуникирам адекватно и как да имам по-добри социални умения. В началото си играех сам. Днес – до мен имам нови приятели…

Бих искал да благодаря на всички мои учители и на училищния персонал. Благодаря ви за помощта, наставленията, търпението и добротата. Всички вие ще ми липсвате. Бих искал да благодаря и на всички мои съученици – благодаря ви за това, че не ме тормозехте, че не ми се подигравахте. Че ме приехте такъв, какъвто съм – точно така, както аз ви приех такива, каквито сте. Аз съм най-красноречивият пример, че всички вие можете да направите живота на един човек по-различен. Това бе възможно единствено и само заради вашата любов и приятелство. Надявам се, че и аз съм променил живота ви по един или друг начин.

В днешния ден, тръгвайки си от това училище, бих искал да отправя предизвикателство към всички вас. Всички сме различни. Това не ни прави нещо по-малко. Прави ни просто различни. Всички сме добри в определени неща. Върху други – трябва да поработим. При трети – ни е нужна помощ. Всеки път, когато видите, че някой друг също е различен, вместо да го съдите или да го тормозите, призовавам ви да му предложите помощта си и да се отнасяте към него със същата доброта, която показахте и на мен през последните 6 години. Помнете – всички вие можете да промените живота на някого. Вече променихте моя.“

Какво красиво и вдъхновяващо послание!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ