Лувърът откри крило за ислямско изкуство

Лувърът откри крило за ислямско изкуство

Франция отдавна има конфликтна връзка с исляма, пише Business Insider. Миналата година бившият президент Саркози забрани бурката и съвсем наскоро, френският министър на вътрешните работи Мануел Валс заяви, че Франция ще забрани всички мюсюлмански протести заради серия от спорни карикатури на Мохамед, които са били публикувани в сатиричното списание Charlie Hebdo.

Въпреки или може би точно заради тази борба Лувъра - един от най-известните музеи в света с около 8,8 милиона посетители всяка година представи ново ислямско крило за изкуство. Новото крило е открито в момент на напрегнати времена между Запада и мюсюлманския свят.

Проектът на стойност 125 милиона долара, който е бил в процес на изграждане 10 години, е финансиран от френското правителство, принц Алуалид бин Талал от Саудитска Арабия (който е дал на Лувъра около 20 милиона долара, според The New York Times), корпорации, както и от правителствата на страни като Саудитска Арабия, Оман, Мароко, Кувейт и Република Азербайджан.

Новите галерии, които ще бъдат настанени в смела модерна сграда, гарнирана с вълнообразно стъкло и покрив от злато, ще има около 30 хиляди квадратни метра изложбена площ и ще показва около 3000 произведения на ислямското изкуство от 7-ми до 19-ти век.

Целта на новата галерия е "да представи аспектите на една цивилизация" и "нейното въздействие върху разнообразния път на човечеството и неговите култури", според съобщение за пресата. Галерията изглежда има за цел да изгради разбирателство между мюсюлманския и западния свят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ