Най-посещаваните древни забележителности

Най-посещаваните древни забележителности

Най-посещаваните древни забележителности

Има места с древна история по света, които са посещавани целогодишно от милиони хора. Всички ги познаваме и сме чували за тях. Те се намират в държавите с древна култура като Египет, Гърция, Италия. Някои от тях са вечна притегателна сила за хората по целия свят.  Британската новинарска мрежа BBC класира 5-те най-посещавани древни забележителности в света.  Ето кои са.

1. Пирамидите в Египет.

Те са едно от седемте чудеса на света и всяка година над 11 млн. души идват да ги видят. Символ са на страната, заедно с камилите. Все още не е напълно известно как древните египтяни са ги построили. Трите големи гробници на фараони, които лежат там, са обявени за част от историческото богатство на ЮНЕСКО.

2. Глинената армия в Китай.

Призрачните фигури са открити през 1974 г. Те са 700 на брой, с човешки ръст, и пресъздават генерали, пехота, стрелци, водачи на колесници. Всяка статуя е уникална, с различна физиономия, облекло и прическа. Статуите от глина са били наредени в редове и поставени в ровове като част от некропола на император Ки Ши Хуанг. Смята се, че вероятно още фигури са заровени, но археолозите пренасочиха усилията си към съхраняването на откритите изровени статуи, чиято боя избелява от въздуха. Мястото е посещавано годишно от 3,6 – 4,5 млн. души.

3. Римският форум.


Той е бил центърът, около който римляните са се събирали в продължение на 1200 години – от 5 век пр. Хр. Мястото е било основно средище на търговията, религията, проституцията и правителствен център. Колоните са били посветени на Сатурн – римският бог на земеделието, или на императорите Веспасиан и Тит. Посещавани са от 5,1 млн. души годишно.

4. Колизеумът в Рим.


Създадена през 80 г., арената е била място, където 50 хил. зрители са наблюдавали на сцената митични драми, пресъздаване на морски битки и боеве по суша, екзекуции, борби до смърт и ужасяващо клане на животни. Подземните галерии, където гладиаторите са чакали да излязат пред публиката, бяха отврени за туристи през 2010 г., наред с оформените в кръг седящи места, чиито най-горни редове представят панорама от Вечния град. 6,9 млн. души годишно посещават това място.

5. Великата китайска стена.


С име толкова простичко и същевременно толкова силно, стената се простира в продължение на 113 км. Много голяма част от това, което е видимо от нея днес, е построено от династията Минг (1368 – 1644). Строителството й започва през 700 г. пр.Хр. Стотици китайци умират в него. Средният брой хора, които посещават стената годишно, е 9 – 10 млн. души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ