На днешната дата, 22 септември. 105 години от Независимостта на България

На днешната дата, 22 септември. 105 години от Независимостта на България

На днешната дата, 22 септември. 105 години от Независимостта на България

На днешната дата:

 • 1499 г. — Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария.
 • 1792 г. — Франция е обявена за република.
 • 1862 г. — Ото фон Бисмарк става канцлер на Прусия.
 • 1862 г. — Американският президент Ейбрахам Линкълн обявява всички роби в разбунтувалите се щати за свободни от 1 януари 1863 г.
 • 1872 г. — Извършен е Арабаконашкият обир.
 • 1908 г. — Обявена е Независимостта на България, с което страната отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор. (стар стил)
 • 1923 г. — Съставено е четиридесет и второто правителство на България, начело с Александър Цанков.
 • 1934 г. — В резултат на взрив и последвал пожар в мина в Уелс загиват 260 миньори.
 • 1944 г. — Военният министър Дамян Велчев издава заповед за назначаване на политически заместник командири в Българската армия.
 • 1949 г. — Английското, канадското и американското правителство обявяват, че са регистрирали атомна експлозия в Съветския съюз, която Москва първоначално отрича, но по-късно става ясно, че опитът e извършен на 29 август.
 • 1959 г. — Открита е телефонна връзка между САЩ и Европа.
 • 1960 г. — Мали получава независимост от Франция.
 • 1973 г. — България скъсва дипломатически отношения с Чили, като протест срещу военния преврат на генерал Пиночет от 11 септември, който сваля от власт президента-социалист Салвадор Алиенде.
 • 1974 г. — ООН признава Организацията за освобождение на Палестина и нейния лидер Ясер Арафат като официални пълномощници на палестинското население.
 • 1975 г. — Извършен е неуспешен опит за убийство на президента на САЩ Джералд Форд в Сан Франциско.
 • 1980 г. — Ирак напада Иран и започва Ирано-иракската война продължила 8 години.
 • 1981 г. — Открит е Паметникът на незнайния войн в София.

Рождениците днес:

 

Анна Томова-Синтова - оперна певица

 

 

Димитър Костов - бивш министър на финансите

 

Ваньо Танов - бивш изпълнителен директор на агенция "Митници

 

Милор Михайлов - бивш зам.-кмет на София

 

 

 

Спас Делев – футболист

 

 

Станислав Благов - кмет на Свищов

 

 

 

Явор Русинов - музикант

 

Празници и събития:

105 години от Независимостта на България - на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Търново Фердинанд прочита манифест*, с който обявява  независимостта на България. Министър-председателят Александър Малинов провъзгласява манифеста пред хилядното множество, събрало се на хълма Царевец. Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява на стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й̀ в международните отношения. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост. Благоприятни условия настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. На 22 септември 1908 е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г.

*Манифестът към българския народ гласи:

„По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна. От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.

Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването й̀. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България - свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее Българският Народ!”

***

Ден на есенното равноденствие - настъпва в 23:44 ч.

Европейски ден без автомобили.

Световен ден за защита на слоновете.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ