Невада прие правила за движение на коли без водач

Невада прие правила за движение на коли без водач

Невада прие правила за движение на коли без водач

Американският щат Невада стана първият в историята, който прие правила за движение на превозни средства без шофьор, предаде ДПА.

„Невада е първият щат, който приема това, което със сигурност бъде бъдещето на автомобилите," посочи Брус Бреслау, директор на отдела за моторни превозни средства в Невада.

Засега обаче не очаквайте да видите много автомобили без шофьори да свистят по магистралите на Невада. Първоначално законите за роботизираните автомобили ще се отнасят за компаниите, които тестват експериментални коли, като ще се изисква те да внасят сума от 3 милиона долара, за да могат колите им се движат в щата.

Невада си сътрудничи с Google, който е пионер в областта на самоуправляващите се автомобили, както и с други компании и правоохранителни агенции, за изготвянето на новите правила.

Ще се изисква автомобилите, управлявани без помощта на шофьор, да имат устройство за събиране на данни, като черните кутии на самолетите, и табелите на номерата им да бъдат червени, за да ги отличават от останалите коли. По време на периода на тестване в автомобилите трябва да има двама души, като единият е готов да поеме управлението всеки момент. Компаниите, които провеждат тестовете трябва да представят специфичната цел на всяко пътуване и да предоставят тестови данни на щата.

Когато самоуправляваща се кола бъде одобрена за редовно пътуване, няма да е задължително вътре да има човек, за да управлява колата, но той ще бъде отговорен за катастрофи и щети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ