"Франс прес": България предотврати атентат срещу израелски туристи

Франс прес: България предотврати атентат срещу израелски туристи

"Франс прес": България предотврати атентат срещу израелски туристи

Българските власти са осуетили миналата седмица бомбен атентат срещу автобус, с израелски туристи, предаде „Франс прес“, като се позовава на репортаж та израелската обществена телевизия.

Взривното устройство е било намерено в автобус, който е транспортирал група израелски туристи от турската граница към български ски курорт.

Припомняме, че миналия четвъртък израелски вестници разпространиха информация за подготвян атентат вероятно от ислямистката групировка "Хизбула" у нас и други европейски страни. В тази връзка Израел официално поиска да се засилят мерките за сигурност в курорти и хотели, където пребивават израелски туристи.

Официалните власти у нас, както и спецслужбите отрекоха да разполагат с информация за подготвяна терористична атака. Само от транспортното министерство признаха за проведена работна среща на летище София, на която са били набелязани допълнителни мерки за сигурност.

Впоследствие стана ясно, че е открит подозрителен пакет в автобус, превозващ израелски туристи от Турция към София. Това е била и причината за молбата на Тел Авив за засилване на мерките за сигурност.

Според репортажа на израелската обществена телевизия, в най-посещаваните ски курорти у нас вече има подсилено присъствие на органите на реда в отговор на молбата на Израел.

Военен коментатор на израелската телевизия заяви, че атаката може да е свързана с четвъртата годишнина от убитийството на ливанския командир Имад Мугниех от групировката „Хизбула“, който загина в бомбена атака на автомобила му през 2008 г. в Сирия.

„Хизбула“ тогава обвини израелската разузнавателна служба Мосад на убийството на Мугниех. Смята се, че Хизбула иска да отмъсти за убийството и през изминалите години са били осуетени няколко заговора, включително за бомбен атентат срещу израелското посолство в Азербайджан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ