Колко важна е профилактиката на климатика и как се извършва?  

Колко важна е профилактиката на климатика и как се извършва?  

Колко важна е профилактиката на климатика и как се извършва?  

Климатикът, с който сте оборудвали дома си, е сложна механична система. Именно поради това, независимо дали ползвате висок клас климатици или не трябва да осигурите на системата профилактика, преглед и поддръжка през определен период. Само така може да се гарантира оптималното охлаждане и отопление.  

Какво представлява профилактиката на климатика?  

Профилактиката на климатика включва няколко основни компонента без значение от модела и бранда. Почистването на вътрешното тяло и на един климатик, става по почти един и същи начин. От климатици eclima обаче напомнят, че макар и базова поддръжка, почистването е и една от най-важните видове поддръжки. Освен това се прави оглед на външното тяло, където може да са налице течове или нарушение на херметичността. При професионалното обслужване се замерва и изходната температура на климатика. Ако са налице отклонения, експертите може да обърнат внимание и на налягането на фреона. При изтичане на фреон трябва веднага да се отстранят неизправностите и климатичната система да бъде заредена с липсващото количество.  

Почистване на климатика  

Както беше споменато по-горе, почистването е важна част от профилактика на климатичната система. Въпреки това е важно да знаете, че някои задачи от почистването може да извършвате и сами.  

Чистене на филтър  

Въздушния филтър на вътрешното тяло трябва да се почиства редовно. Веднъж на всеки две седмици би трябвало да поддържа филтъра чист от прах и други замърсители. Тази задача не изисква специални инструменти. Просто трябва да отворите предния панел на вътрешното тяло, да откачите филтъра и да го почистите. Поставете го под течаща вода и го измийте от натрупаните замърсители. Може да го забършете с гъба или друг мек материал. Оставете го да изсъхне и го върнете в климатика. За някои филтри може да е препоръчано да се почистват без вода, като вместо това процеса да се извършва с прахосмукачка. Редовното почистване на филтъра подобрява качеството на въздуха в помещението, както и спомага за поддържането на по-ефективни нива на работа на климатика.  

Чистене на кондензаторни намотки  

Намотките акумулират редица замърсители с времето, което води до консумирането на повече енергия от страна на климатика за достигане на желаната температура. Трябва често да проверявате дали кондезаторните намотки са замърсени. Ако това е така, използвайте препарат за почистване, който е специализиран за тази част на климатика. Преди това изключете захранването на климатика.  

Защо е важна профилактиката на климатика?  

Има редица причини профилактиката на климатика да е важна част от правилната му експлоатация. Тя помага за намаляване на риска от повреда, както и осигурява по-дълъг живот на устройството. Максималната ефективност на климатика също няма как да се гарантира без редовна профилактика. Много производители на климатици препоръчват по-редовна профилактика, например на всеки шест месеца - точно преди началото на лятото и зимата, когато климатикът се ползва най-активно. В инструкциите за употреба на вашето устройство би трябвало да е записана препоръчителен график за профилактика и поддръжка на климатика.  

Снимка: Pixabay

Може ли климатикът да изкара без профилактика?  

Възможно е да не усетите значителна разлика в работата на климатика в кратък период, но липсата на почистване ще даде отражение със сигурност. Ефективността на климатика рязко намаля при непочистване на филтрите за по-дълъг период от време. Уредът започва да изразходва повече енергия, като успоредно с това се увеличават и рисковете от повреда.  

Осигурете си редовна поддръжка на климатика  

Както вече сте разбрали, редовната поддръжка на климатика е от съществено значение за неговата оптимална работа по време на всеки сезон. Някои от задачите по профилактиката може да извършвате сами, като например почистването на филтрите. За други аспекти от този процес обаче е добре да се обърнете към професионалист. Важно е експерт да прави преглед на системата, защото така може да се идентифицират потенциални проблеми навреме, след което те да бъдат отстранени. Само така ще си гарантирате ефективно охлаждане и отопление от страна на климатика през цялата година.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ