Защо хората искат да вярват в съществуването на извънземни?

Защо хората искат да вярват в съществуването на извънземни?

Защо хората искат да вярват в съществуването на извънземни?

Хората като цяло са склонни да вярват, че ние не сме единствените представители на интелигентния живот във Вселената. Но защо идеята за съществуването на извънземни е толкова здраво вкоренена в колективното съзнание? Учените решиха да се задълбочат в търсенето на отговор на този въпрос.

Доцентът по психология от Университета в Северна Дакота  Андрю Абът направи проучване под надслов "Ние не сме сами", което установи, че привържениците на идеята за съществуването на извънземни са по-малко склонни към религиозност. Освен това, такива хора по-често разсъждават над сложни и екзистенциални въпроси като смисъла на живота.
Парадоксалното е, че „хората, които вярват, че има по-висша цел в живота им и гледат на Библията например като на документално четиво, в същото време вярват в реалността на теориите на конспирацията.", казва Карън Дъглас, професор по социална психология в университета в Кент.

"Такива теории стават особено популярни в моменти на криза – когато хората са с неудовлетворена потребност от увереност в бъдещето“, допълва тя.

Източник: Psyche

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ