Девет от всеки 10 здравни статии в Wikipedia са неточни

Девет от всеки 10 здравни статии в Wikipedia са неточни

Девет от всеки 10 здравни статии в Wikipedia са неточни

Милиони хора по целия свят се допитват до глобалната мрежа всеки път, когато изпитат някаква болка, сърбеж, обрив или подуване с неясна причина, пише VentureBeat, цитиран от Фокус. Резултатът често е или паника, или неоснователно чувство на спокойствие. Лекарите предупреждават за опасностите от този подход за самодиагностициране още от времето на Netscape. Сега нов доклад потвърждава фактите зад опасенията им.

Изследователи от университета "Кембъл" в американския щат Северна Каролина са сравнили статиите в Уикипедия за десет здравословни проблема с медицински проучвания на същите заболявания. Сред разглежданите болести били сърдечни проблеми, белодробен рак, депресия, високо кръвно налягане и други.

Учените са открили, че девет от десетте публикации в интернет енциклопедията съдържат неточна и понякога опасно подвеждаща информация.

“Уикипедия трябва да се използва предпазливо, когато търсим отговори на въпроси, засягащи грижа за пациенти”, предупреждават авторите на проучването. В Уикипедия всеки може да допълва статиите за здравословни проблеми - медициско образование, опит и здрав разум не се изискват.

“Уикипедия е удобен инструмент за извършване на проучвания, но пациентите не трябва да я използват като основен източник на информация, защото нейните материали не преминават през ревизия, както публикациите в медициските издания”, казва ръководителят на изследването д-р Робърт Хасти. А в Уикипедия има огромно количество информация. Сайтът разполага с повече от 31 милиона статии, като най-малко 20 000 от тях са свързани със здравни въпроси. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ