Доказано: Депресията и стресът скъсяват живота

Доказано: Депресията и стресът скъсяват живота

Доказано: Депресията и стресът скъсяват живота

Депресията и стресът се отразяват не само на външния вид на хората, но оказват много по-голямо въздействие върху човешкия организъм, като променят активността на гените. Според биолози от университета в Индиана съществуват и вещества, които могат да помогнат в борбата със стареенето. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Molecular Psychiatry.

При различни групи хора учените са открили няколко гена, които определят ефектите от стреса и доброто (или лошото) настроение мърху продължителността на живота. Ключов се оказал генът ank3, който кодира протеина аникирин 3, участващ в образуването на нервните тъкани.

Учените установили, че активността на гените се мени с възрастта и при хората, подложени на значителен стрес или афективни разстройства, промените на гена водят до преждевременно стареене и по-малка продължителност на живота.

След множество опити биолозите смятат, че редица вещества могат да обуздаят гена на стареенето:  докозахексаеновата киселина,

пирацетам, кверцетин, ресвератрол и витамин D, както и някои от лекарствата, съдържащи естроген съединения, антидиабетните медикаменти и рапамицин. Те правят уговорката обаче, че тепърва трябва да се изследват влиянието и ефективността на тези вещества.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ