Наука и Здраве

Една ябълка на ден ни пази от инсулт

Една ябълка на ден ни пази от инсулт

Ако ядем редовно плодове с бяла сърцевина като ябълки и круши, значително намаляваме риска от инсулт, показа ново проучване на холандски медици. Въпреки че много други изследвания сочат като най-здравословни плодовете и зеленчуците с ярки цветове – боровинките, малините, спанака и доматите например, се оказва, че по-бледите им събратя са истинските врагове на тежките заболявания.

Изследователите проучвали данните на над 20 000 души на възраст от 20 до 65 години в продължение на цяло десетилетие. В началото на проекта всички участници нямали сърдечно-съдови заболявания. Било проследено количеството и вида на зеленчуците, които те поемали, като специално внимание било посветено на техния цвят – зелени (броколи, спанак, зелена салата), оранжеви или жълти (цитруси, моркови, праскови), червени или виолетови (домати, репички, череши) и бели (ябълки, круши, банани, карфиол, краставици, цикория). Като цяло, най-консумирани били плодовете и зеленчуците от бялата група – 36% от всички.

След това учените проследили колко инсулта са получили участниците за целия 10-годишен период на изследването. Общо те били 233. Когато ги сравнили с диетата на участниците станало ясно, че хората, които консумират 171 грама бели плодове и зеленчуци на ден – количество, равно приблизително на една голяма ябълка – имат 52% по-нисък риск от удар от онези, които ядат под 78 грама от продуктите дневно. Като цяло, всеки 25 грама ябълка на ден намаляват риска от инсулт с 9%.

Все още не е ясно защо белите плодове се отразяват толкова благоприятно на организма и по-специално на мозъка и сърдечно-съдовата система. Известно е обаче, че богатите на влакнини храни като ябълките и крушите подобряват общото състояние на сърдечно-съдовата система и действат противовъзпалително.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ