Затлъстяването може да се окаже заразно

Затлъстяването може да се окаже заразно

Затлъстяването може да се окаже заразно

Затлъстяването може да бъде потвърдено като заразно заболяване, което се разпространява по същия начин като множество вирусни инфекции, предполагат учени.

Огромно изследване на бактерии в човешкия стомах открива, че една трета от тях произвеждат спори, които оцеляват във въздуха и имат потенциала да се пренасят от човек на човек, съобщава „Дейли Телеграф“.

Учените вярват, че много заболявания се предизвикват или изострят именно от промени в чревните бактерии.

Преди десетилетие, университета във Вашингтон открива, че добавянето на чревни бактерии от мишки с наднормено тегло в слаби мишки води до затлъстяване при вторите.

Нови изследвания показват, че тези микроби могат да оцелеят и извън тялото на своя гостоприемник и може да бъдат погълнати от друг човек, потенциално нарушавайки баланса на здравословни бактерии в червата, което може да задейства най-различни болести.

Това може да обясни защо някои заболявания се превръщат в наследствени. Изглежда, че гените не са единствената причина. Членовете на семейството са в потенциален риск да прихващат тези заболявания заради постоянния близък контакт със своите роднини.

Д-р Тревър Лоули, който ръководи проучването казва, че затлъстяването и заболявания на храносмилателната система като колит и болестта на Крон, може да се окажат преносими.

„Хората, които живеят в една къща, споделят сходна система от микроорганизми. Гените отговарят за 7- 13 процента от риска при наследствените болести. Определено има хора, които са по-податливи на заболяване, а причината за това може да бъде комбинация от фактори.“, твърди специалистът.

Въпреки това учените вярват, че чрез идентифицирането на бактериите в червата на здравите хора, те ще могат да обърнат процеса и да възвърнат положителния баланс при заболелите.

Около 2% от теглото на човек се дължи на бактериите. Много от тези микроорганизми са чувствителни към кислорода, което прави тяхното култивиране в лабораторни условия почти непосилно. Това е причината до момента тяхното изследване да бъде изключително трудоемко.

Екипът е успял да създаде каталог с нови бактерии с надеждата в бъдеще да изобрети хапче с комбинация от бактерии, които да възстановяват здравословните нива на микроорганизми в храносмилателната система.

„С разработването на нов процес за изолиране на стомашно-чревни бактерии,  успяхме да засечем техните геноми и да разберем повече за тяхната биология. Също така може да ги съхраняваме за дълги периоди от време, което ги прави достъпни за бъдещи изследвания.“, допълват учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ