Защо хората затварят очи при разговор?

Защо хората затварят очи при разговор?

Защо хората затварят очи при разговор?

Неосъзната, но често срещана реакция е при разговор хората да притварят очи. Психологът Лиза Дамър от университета Кейс Уестърн Ризърв в щата Охайо прави специално изследване в опит да я обясни, разказва The Independent.

Затварянето на очи при събеседване е пасивна реакция на несъгласие и временно отстъпване в хода на разговора, смята тя. Това е начин да се реагира дискретно на предизвикано раздразнение и опит да се възвърне емоционалното равновесие. Най-често, този метод на невербално възразяване се използва от подрастващите, посочва Дамър.

Наложената представа, че изразителното притваряне на очите при разговор е израз на презрение, пренебрежение или незряла проява на агресия е непълно и дори погрешно, казва още тя.

Дамър отбелязва, че тази реакция става популярна като проява на несъгласие през последното десетилетие. И цитира Оксфордския речник на английския език, в който се посочва, че притварянето на очи в диалог е познато още от  с XVI век, но като израз на еротика или насилие. Като символ на пасивно несъгласие то е описано научно за първи път чак през 1989 г.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ