Злоупотребата с картофи вдига кръвното

Злоупотребата с картофи вдига кръвното

Злоупотребата с картофи вдига кръвното

Прекомерната употреба на картофени ястия – пържени картофи, пюре, чипс и прочее вкусни блюда, може да има връзка с високото кръвно налягане, твърдят лекари от САЩ и Австалия.

Хората, които изяждат четири и повече порции картофи седмично, са по-застрашени от хипертония в сравнение с другите, които консумират една порция на месец. Злоупотребата с картофи предизвиква високо кръвно налягане и при жените, и при мъжете.

Причината за това, според авторите на изследването, е високият гликемичен индекс на картофите, който води до рязко повишаване на нивото на кръвната захар. Трябва да се отбележи обаче, че не всички учени са съгласни с теорията за гликемичния индекс.

Лекарите са наблюдавали 187 000 мъже и жени, участвали в 3 изследвания през последните 20 години в САЩ. Техните гастрономически пристрастия били установени с подробен въпросник, а здравето им и наличието на високо кръвно – с медицински прегледи.

Според учените замяната на една порция картофи с порция без нишесте може да намали риска от развитие на хипертония.  Те правят обаче и уговорката, че освен високото съдържание на нишесте, картофите са богати на полезния за организма калий.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ