Кислородът се е появил в атмосферата на Земята със 700 млн. години по-рано

Кислородът се е появил в атмосферата на Земята със 700 млн. години по-рано

Кислородът се е появил в атмосферата на Земята със 700 млн. години по-рано

Кислородът се е появил в атмосферата на Земята преди 3 млрд. години, което е със 700 млн. години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това установи група от канадски изследователи от университета на Британска Колумбия и от датски учени от Копенхагенския университет и университета на Южна Дания. Резултатите от работата им са публикувани в сп. „Нейчър".

Учените, използвайки съвременна апаратура, са извършили анализ на най-древните скали, запазени в Южна Африка. Възрастта им е около 3 млрд. години. В тях са открити следи от окислителни процеси.

Сеан Крове от университета на Южна Дания в Оденсе и негови колеги са изследвали разпределението на изотопите на хрома и на други метали в древните скали от Южна Африка, предаде БТА. По тези данни те са определили, че още преди 3 милиарда години скалите са били подложени на химическо изветряне в резултат на окислителни процеси. Крове и неговите колеги са изчислили, че количеството на кислорода в атмосферата по онова време е трябвало да бъде най-малкото на ниво 0,0003 от сегашното.

„Това показва наличието на кислород в атмосферата преди 3 милиарда години, а не преди 2,3 милиарда години, както се смяташе преди - отбеляза ръководителят на групата канадски учени Шон Кроуи. - Промените в състава на атмосферата в крайна сметка са довели до еволюцията на животните и човека.“

Досега бе прието да се смята, че промените в състава на атмосферата на Земята и появата на кислород в нея са станали преди малко под 2,4 млрд. години вследствие на възникването на синьо-зелените водорасли. Това събитие е наречено кислородна катастрофа, тъй като промените в състава на атмосферата са довели до масовото измиране на анаеробните форми на живот.

Крове и неговите колеги също се придържат към тази версия за произхода на кислорода на Земята и предполагат, че синьо-зелените водорасли е трябвало да се появят преди 3,3-3,4 млрд. години.

Смята се, че Земята се е образувала преди 4,6 млрд. години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ