Луната има мирис

Луната има мирис

Луната има мирис

Светът е пълен с толкова аромати, че повечето от тях дори не ни правят впечатление. Но един от тях със сигурност ще го запомните – този на Луната.

Нов апарат, монтиран в Националния природонаучен музей в Ню Йорк, пресъздава уханието на Луната на новооткритата изложба „Отвъд планетата Земя", посветена на американските космически постижения.

Хората, успели да тестват машината заявяват, че естественият ни спътник има лек метален привкус, който „засяда" в средата на езика. Устройството е доста оригинално, но на външен вид напомня традиционен банкомат.

Посетителите на изложбата трябва да доближават носа си до един отвор, от който излиза за десет секунди „лунният полъх", пише Gizmodo.

Тествалите музейния апарат твърдят, че предлаганият мирис е необичаен и определено извънземен. Но астронавтите, покорили естествения ни спътник се кълнат, че там мирише на нещо твърде земно – на барут от току-що изстрелян патрон.

Участникът в мисията „Аполо 17" Юджийн Сърнън докладва от космоса в Хюстън за това как мирише лунният модул: „Хора, тук сякаш някой току що е гръмнал с пушка!".

Учените твърдят, че лунния прах няма нищо общо с химическия състав на барута. В него почти половината от съдържанието му е стъкло от силициев диоксид, образувано от сблъсъка на метеоритите с лунната повърхност. Горният слой, покриващ естествения ни спътник, съдържа също така желязо, калций и магнезий. А в барута има сяра, дървени въглища и калиева селитра.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ