Ниските хора - по-застрашени от сърдечни заболявания

Ниските хора - по-застрашени от сърдечни заболявания

Ниските хора - по-застрашени от сърдечни заболявания

Колкото по-нисък ръст има един възрастен човек, толкова по-голям за него е рискът от сърдечносъдови болести, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Всяка промяна на ръста с 6,5 сантиметра се отразява върху риска от коронарна болест на сърцето с 13,5%, отбелязват учени под ръководството на експерта по кардиология Нилеш Самани от университета в Лестър, Англия. Английските изследователи твърдят, че хората с ръст от 1,52 метра са подложени на средно 32% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания в сравнение с инвалидите с ръст от 1,67 метра.

"От повече от 60 години е известно, че съществува връзка между човешкия ръст и риска от коронарна болест на сърцето", пояснява Самани. „Не знаехме обаче дали други фактори, свързани с растежа, като например бедността и храненето в детството, играят роля и дали не съществува специфична генетична връзка между ниския ръст и увеличения риск от коронарна болест на сърцето".

Изследването обхванало над 183 000 мъже и жени с европейски произход. Учените фокусирали вниманието си върху 180 генни вариации, свързани с човешкия ръст и риска от сърдечносъдови болести.

"Открихме директна връзка между по-ниския ръст и увеличения риск от сърдечносъдови болести, като други фактори, свързани например с храненето в детството, не играят никаква роля", уверява Самани, цитирана от БТА. „Щом като по-ниският ръст е директно свързан с по-голям риск от коронарна болест на сърцето, може да се заключи, че отговорните за човешкия ръст генни вариации също са свързани със заболяването. Именно това констатирахме", казва докторът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ