Откриха близнак на Слънчевата система

Откриха близнак на Слънчевата система

Откриха близнак на Слънчевата система

Учени откриха съществуването на "втора Слънчева система", в която планетите са наредени точно както в нашата, съобщава „Дейли Мейл”. Тя се намира на 1000 светлинни години от Земята. Звездата, около която планетите й се въртят, се нарича Кеплер-30, обясни откривателят й, д-р Роберто Санчис-Охеда. Видяна е за първи път от телескопа „Кеплер”.

В нашата Слънчева система екваторът на Слънцето и орбиталните равнини на планетите са близко разположени. Това обстоятелство, според учените, се дължи на предполагаема последица от формирането им от един единствен общ, колосален, газообразен диск. 

В новооткритата "Слънчева система" има 3 планети, докато в нашата има 8. За първи път обаче разположението на заснетите планети спрямо звездата им е същото. Те обикалят в същата равнина, наклонени под същия ъгъл, както тези в нашата. Тоест, наподобява се архитектурата на нашата планетарна система, което води до предположения за съществуването на втора планета като Земята. 

Досега учените бяха открили много подобни екзопланети, наричани „горещ Юпитер”, които имат гигантски размери и обикалят около разположена наблизо звезда. Те обаче имаха друго разположение спрямо нея. Някои от тях дори са с обратна орбита.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ