Откриха неизвестна до момента теория на Нютон

Откриха неизвестна до момента теория на Нютон

Откриха неизвестна до момента теория на Нютон

Британски учени съобщиха, че са открили непубликуван текст на английския физик Исак Нютон, посветен на движението на водата в дърветата. За находката съобщава сп. Nature Plants.

Нютон води записките в бележника си през периода 1661-1665 година, по време на обучението си в Кеймбриджския университет. В него се съдържат наблюдения, размишления и разкази за различни опити в областта на математиката, физиката и метафизиката.

Наследниците на Нютон са сметнали, че съдържанието на бележника няма защо да бъде публикувано. През 1872 г. те го подаряват на Кеймбриджския университет. Работещи с архива учени са открили сега в него текст от половин страница с мисли на Нютон за това как водата се движи от корените до листата на дърветата.

Нютон пише за ролята на светлината и движението на частиците вода от напълнените с нея капиляри на растенията. Съвременното обяснение се основава на капилярния механизъм на вертикалното движение на течностите и на осмозата.

Научното обяснение на вертикалното движение в растенията се появява едва 200 години по-късно. Въпреки че Нютон не описва всички детайли на процеса, неговите мисли се оказват пророчески. Научната терминология на видния физик се отличава от съвременната, но основният механизъм на движението на водата е описано изключително вярно от Нютон.

Исак Нютон е английски физик, математик, астроном, философ, алхимик и богослов. Приносът му в развитието на математиката и различните области на физиката изиграва важна роля в Научната революция. Смятан е от мнозина за най-великия и най-влиятелен учен, живял някога на нашата планета.

В областта на механиката Нютон открива закона за всемирното привличане и чрез предложените Закони за движение поставя основите на класическата механика. Освен това формулира принципа за запазване на импулса и момента на импулса, пръв показва, че движението на небесните тела и на предметите на Земята се подчинява на общи закони, демонстрирайки съответствието между законите на Кеплер за движението на планетите и собствената си теория за гравитацията и премахвайки последните съмнения към хелиоцентричната теория.

Сред многобройните проблеми, които изследва Нютон, са също разлагането и природата на светлината, скоростта на звука, охлаждането, произходът на звездите. Той конструира първия действащ рефлекторен телескоп и развива своя теория за цветовете, основана на наблюденията на разлагането на бялата светлина с призма.

Работейки над проблемите на физиката, Исак Нютон поставя началото, едновременно и независимо от Готфрид Лайбниц, на математическия анализ, който е в основата на развитието на науката до наши дни. Той също така описва разлагането на бином, повдигнат на степен, създава числен метод за намиране на корените на функция и допринася за изследванията на степенните редове.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ