Учени: Млечният път е дом на много повече планети отколкото се смяташе

Учени: Млечният път е дом на много повече планети отколкото се смяташе

Учени: Млечният път е дом на много повече планети отколкото се смяташе

Млечният път е дом на много повече планети от смятаното до сега. Това увеличава вероятността на най-малко една от тях да може да се развива живот, предава „Франс прес“.

Неотдавна астрономите пресмятаха, че броят на „екзопланетите“ - планетите извън слънчевата ни система, е под 20. По-късно броят им нарасна до няколко стотин.

Ново проучване обаче, публикувано в сп. Nature, дава доказателства, че има повече планети, отколкото звезди в собствения ни звезден „квартал".

„Мислехме, че Земята може да е уникална в галактиката ни", казва Даниел Кубас, професор в института на Астрофизиците в Париж, който е сред ръководителите на изследването.

„Сега изглежда, че има буквално милиарди планети с маси, подобни на Земята около орбитата на звездите в Млечния път", добавя той.

Когато говорим за звезди, обградени от планети, става въпрос по-скоро за правило, отколкото за изключение, заяви ръководителят на изследването Арно Касан от Института по астрофизика в Париж. Според изчисленията на неговия екип, на звезда в нашата галактика се падат средно 1,6 планети.

Планетите са толкова по-многобройни, колкото размерите им са по-малки, уточни Касан. Според преценките на астрономите, 62% от планетите са 5-6 пъти по-масивни от Земята, 52% са с размерите на Нептун, а 17% са с маса, сравнима с тази на Юпитер.

Докато екипът на Касан се интересувал от самотни звезди, друго изследване установи, че е възможно около 1% от бинарните системи да орбитира гигантска екзопланета. Нашата галактика вероятно наброява милиони екзопланети, орбитиращи около много звезди, смята Уилям Уелш от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Неговият екип е открил две нови екзопланети с помощта на телескопа „Кеплер", който позволи да бъде идентифицирана и екзопланетата Кеплер-16b. Нови данни, представени от международна група учени под ръководството на Стивън Кейн от Калифорнийския технологичен институт, сочат, че в Млечния път има най-малко 100 млрд. планети, като над 10 млрд. от тях са с размери, сходни с тези на Земята.

През последните две десетилетия доминираха два метода за "лов" на екзопланети, които са прекалено далечни, за да се засекат директно. Единият измерваше гравитационното привличане върху собствената звезда на планетата, а другият засичаше слабата светлина на звездата, докато обикалящата планета преминава пред нея.

И двете техники са по-добри в откриването на планети, които са масивни по размер, близки до своите звезди.

Международен екип астрономи е използвал различен метод, наречен гравитационнолещен, който гледа как комбинираните гравитационни полета и звездата и самата планета действат като лещи, привличайки светлината на друга звезда отзад.

Изследването обхванало екзопланети, които се намират на разстояние между 75 млн. и 1,5 млрд. км от своята звезда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ