Храни и напитки, които водят до умора

Храни и напитки, които водят до умора

Храни и напитки, които водят до умора

Храната без съмнение е най-добрият начин да възстановяваме силите си. Но това не е златно правило, пише здраве.bg. Защото на практика има храни и напитки, които не само не ни зареждат с енергия, а напротив – понижават жизнения ни тонус.

Това е мнението на група американски учени, цитирани от MedikForum. Според тях на първо място сред тези вредни продукти е алкохолът – той предизвиква сънливост, но не носи истинско отпускане, а тялото губи възможността да отпочива както трябва.

Това че алкохолът е на първо място не е учудващо – все пак специалистите не спират да повтарят, че той може да е дори опасен за здравето ни.

Второто място също не е изненада. На него са всички сладки храни. Те предизвикват скок в нивото на кръвната захар, а това действа натоварващо на организма.

За сметка на първото и второто място, третото е доста неочаквано. Там е пуешкото месо, което, в случая за щастие, не е особено популярно у нас. То, според американските диетолози, има релаксиращ ефект, а това намалява работоспособността.

Освен това в списъка на храните, водещи до загуба на енергичността ни, са и зърнените и макаронени изделия. При тях проблемът е същият като при сладкото – те водят до рязко покачване на глюкозата в кръвта.

Не се препоръчват и пържените ястия, които дразнят стомаха и червата и изискват твърде много време и енергия, за да бъдат разградени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ