Лятото на 2022 г. беше най-лошото за алпийските ледници

Лятото на 2022 г. беше най-лошото за алпийските ледници

Лятото на 2022 г. беше най-лошото за алпийските ледници

Сняг заваля в Алпите и това е много добра новина. През 19-те години, в които съм посещавал и изучавал ледниците в Швейцария, не съм виждал лято като тазгодишното. Мащабът на промените е потресаващ. Глациолози като мен използваха думата „екстремна“, за да опишат годишната загуба на лед от около 2% от общия обем на глетчерите.Тази година ледниците на Швейцария са загубили средно 6,2% от леда си – това наистина е екстремно, пише за Gonversation Нийл Ентуисъл, професор по речни науки и устойчивост на климата в Университета на Салфорд.

Новите снеговалежи ще образуват защитно одеяло, което да предпазва и отразява 90% от слънчевата радиация обратно в атмосферата и да ограничава затоплянето и топенето на леда отдолу. Когато снегът вали през зимата и не се топи през лятото, той добавя още маса към ледника. След няколко подобни години гравитацията взима надмощие и ледниците се спускат надолу.

През миналия век обаче това не се случи. Защитните слоеве сняг не са достатъчно дебели, за да компенсират затоплящите се летни температури и като цяло ледниците по света са изчезнали от края на малката ледникова епоха в средата и края на 1800 г.

Жега и пясък от Сахара

През миналата зима имаше много ограничен снеговалеж в Алпите и ледниците не бяха добре изолирани и предпазени от топене през лятото.

Пролетта беше особено сурова. Естествените атмосферни условия пренесоха праха от Сахара в Европа и покриха алпийския пейзаж. Прахът абсорбира повече слънчева енергия и оранжево оцветеният сняг се стопи по-бързо от всякога.

След това сериозна гореща вълна разби температурните рекорди в цяла Европа. Алпите не бяха пощадени. В Цермат, популярно швейцарско село до границата с Италия, разположено в сянката на Матерхорн, където няма автомобили, регистрира температури до 33°C, въпреки че е на 1620 м над морското равнище.

Ледниците пострадаха най-много. До юли Алпите изглеждаха така, както обикновено изглеждат през септември – без сняг. Това не беше нормално.

Последната година със сезон на екстремно топене е 2003-а, когато температурите отново бяха много високи в цяла Европа и горещата вълна причини смъртта на най-малко 30 000 души (повече от 14 000 само във Франция). През тази година 3,8% от швейцарския ледник се стопи.

През 2022-а Цермат за пръв път затвори пистите за скиори през лятото. Водачите спряха високопланински експедиции, тъй като вечно замръзналата почва, която свързва скалите, се размрази и причини свлачища. Монблан беше затворен .

50 години мониторинг 

Ледниците край Цермат се наблюдават в продължение на 50 години от научни експедиции на благотворителната организация Alpine Glacier Project , създадена през 1972 г., и университета в Салфорд. Мониторингът показа, че ледниците Gorner и Findel са се оттеглили съответно на 1385 м и 1655 метра. Водата от тях в Швейцария се използва за производството на енергия – впрочем 93% от водата от ледници преминава поне през една вец преди да напусне страната. Така че едно от последствията е, че топящите се ледници компенсират слабите валежи, пълнейки резервоари за производство на електроенергия.

Наблюденията показват, че не всички ледници са еднакво засегнати от катастрофалното отстъпление и загубата на лед през това лято. Степента, до която ледникът се е стопил, зависи от надморската височина, колко стръмен е релефът му и какво е покритието му със скални отломки. Локални климатични фактори също оказват влияние.

Публикувано наскоро изследване сочи, че австрийските ледници също са загубили повече маса през 2022 г., отколкото през 70 години наблюдения .

Изкачването на алпийските глетчери е спиращо дъха преживяване, но се опасявам, че топенето им тази година не е аномалия и повечето от тях могат да изчезнат в рамките на едно поколение.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ