Наследство под риск: Английски замъци пропадат в морето, погълнати от приливите

Наследство под риск: Английски замъци пропадат в морето, погълнати от приливите

Наследство под риск: Английски замъци пропадат в морето, погълнати от приливите

Тинтагел е място, където изумителната природа, историята и легендата си дават среща. Смята се, че дивият и скалист полуостров е родното място на легендарния крал Артур в продължение на стотици години, а поетът лорд Алфред Тенисън възпява него и рицарите от Кръглата маса с 12 поеми в цикъла „Идилиите на краля“. Днес историческата крепост е застрашена от приливите, освен ако властите не успеят да овладеят покачването на водите на океана, предупреждава The Guardian.

Прекрасната дива природа на скалистия нос на Корнуол, блъскан безмилостно от разрушителните вълни на Атлантическия океан, вдъхновява поети, художници и мечтатели в продължение на много векове. Но Тинтагел, обезсмъртен в британската митология като мястото на зачеването на крал Артур, е един от редицата замъци, застрашени да пропаднат в морето. Изменението на климата и покачването на морското ниво ускорява ерозията на бреговете.

Благотворителната организация English Heritage (Английско наследство), която управлява над 400 исторически паметника, сгради и места, идентифицира шестте най-уязвими замъка и стартира кампания за набиране на средства за спасяването им, предупреждавайки, че някои от символите на кралството може да бъдат безвъзвратно изгубени, ако не се вземат незабавни мерки. 

„Ерозията по крайбрежието на Англия не е нещо ново, но степента на загуба на земя, която наблюдаваме през последните няколко години, е много тревожна. Покачването на морското равнище и по-честите бури представляват реален риск за бъдещето на много от нашите обекти“, алармира директорът на организацията Роб Уудсайд .

Части от замъка вече потънаха в морето, а наскоро скалата пред Посетителския център пропадна, вследствие на ерозията. Водите на Келтско море погълнаха зоната за наблюдение и крайбрежната пътека.

Други обекти в риск в югозападна Англия включват крепостта Bayard's Cove, построена в периода 1522-1536 г. по времето на Тюдорите, за да защити пристанищния град Дартмут в Девън.

Фортът в залива Баярд е разположен върху тераса, изрязана в скалистия речен бряг на входа на пристанището. Живописното място е застрашено от наводнение и English Heritage настоява за спешно изследване на въздействието на покачващите се морски нива върху крепостта.

Фондацията е загрижена и за друг обект край бреговете на Корнуол – стените на гарнизона на Сейнт Мери, най-големият от островите Сили – архипелаг от 5 обитаеми и други 140 по-малки острови на 45 км югозападно от Ландс Енд, Англия. Съоръжението е издигнато след атаката на Армадата през 1588 г., за да защити бреговете от евентуална нова офанзива на Испанската флота.  

Морските приливи сега представляват по-голяма заплаха за стените от вражеските сили, изтъкват от организацията. Експертите ѝ са загрижени и за замъка Пиел в Къмбрия, разположен на нисък остров в залива Моркамб на около половин миля от брега. Достъпна само с малък ферибот, тази крепост от 14 век е построена от абата на Фърнес, за да пази Бароу-ин-Фърнес срещу пирати и шотландски набези. Ламберт Симнел, претендент за трона на Хенри VII, акостира тук през 1487 г. Масивната крепост, вътрешните и външните бейли и извисените окачени стени все още се издигат над залива. Голяма част от острова обаче, вече е под морското ниво. Крепостта със замъка са изложени на огромен риск.

Два замъка в Хемпшир също са застрашени, твърдят от English Heritage. Единият от тях е артилерийската крепост Calshot, построена от Хенри VIII за защита на морския проход към Саутхемптън, а другият обект под риск е замъкът Хърст, издигнат от същия Тюдор. Част от него се срути през февруари 2021 г., дни преди планираната работа за стабилизиране на обекта, след като морето подкопа основите му.

Докато се стабилизира пропадналата част, морските стени около крепостта на Тюдорите спешно се нуждаят от ремонт и укрепване, апелират от фондацията. „Частичното срутване на източната батарея на замъка Хърст беше опустошително напомняне за силата на морето и рисковете, пред които е изправено нашето крайбрежно наследство. За съжаление Хърст не е изолиран случай. Стотици обекти на културното наследство в Обединеното кралство и по света са все по-застрашени. Ако искаме тези крайбрежни исторически обекти да оцелеят през идните десетилетия, ще трябва да укрепим стените им и да ги защитим от покачващото се ниво на океана”, обобщи Роб Уудсайд.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ