Съдебен лекар обяви причината за смъртта на актьора Матю Пери

Съдебен лекар обяви причината за смъртта на актьора Матю Пери

Съдебен лекар обяви причината за смъртта на актьора Матю Пери

Звездата от сериала "Приятели" Матю Пери е починал от "острия ефект" на силното успокоително кетамин, който в комбинация с други фактори е довел до загуба на съзнание и удавяне в джакузито му, според оповестените резултати от аутопсията.

Докладът на съдебния лекар от окръг Лос Анджелис бе представен близо седем седмици след като 54-годишният Пери, който публично призна, че е злоупотребявал с наркотици и алкохол в продължение на десетилетия, бе намерен от своя асистент безжизнен в джакузито в дома си в Лос Анджелис, съобщава "Ройтерс".

"Токсикологичните тестове установиха, че кетаминът - краткодействащ анестетик с халюциногенни свойства - е във високи нива, съпоставими с тези при обща анестезия, използвана при хирургични операции. Установено е, че причината за смъртта на Матю Пери е острият ефект на кетамин", се казва в заключението на аутопсията.

Допълнително, коронарната болест на сърцето, от която явно е страдал актьорът, въздействието на лекарството за пристрастяване към опиоиди бупренорфин, също открито в организма му, и удавянето също са посочени като фактори, допринесли за смъртта му, която е обявена за злополука.

Концентрацията на кетамин в тялото на Пери би стимулирала сърдечния му ритъм и би потиснала дишането му, което би предизвикало изпадането му в безсъзнание, довело впоследствие до удавянето му, се казва още в доклада.

Следи от кетамин са открити в стомаха на актьора, но точният метод на приемането му не е бил установен, пояснява още дъдебният лекар, изготвил експертизата.

Резултатите от аутопсията сочат още, че е възможно Матю Пери да "се е самолекувал с кетамин" между терапии с лекарството, извършвани под медицински контрол.

Според разпити на свидетели, цитирани в доклада, Пери се е подлагал на терапия с инфузия на кетамин за лечение на депресия и тревожност. Последното му известно лечение е било седмица и половина преди смъртта му, така че кетаминът, открит в организма му от съдебните лекари, би трябвало да е бил въведен след тази последна инфузия, се казва в доклада.

Смъртта на Пери на 28 октомври настъпи една година след публикуването на мемоарната му книга "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", в която се описват десетилетните му борби със зависимостта от болкоуспокояващи, отпускани с рецепта, и алкохол - битка, в която според него неведнъж е бил близо до смъртта.

Пери, известен най-вече с ролята си на Чандлър Бинг в хитовия телевизионен ситком от 90-те години на миналия век "Приятели", е бил трезвен в продължение на 19 месеца, без да има известни рецидиви на злоупотреба с наркотици преди смъртта си, според интервюта, цитирани в аутопсията.

На мястото на смъртта му следователите не откриват алкохол, забранени наркотици или принадлежности за употреба на наркотици. В хола на Пери са открити множество продукти за изпаряване на никотин и инхалатор. В хладилника имало инжекции с лекарство срещу диабет тирзепатид и никотинови близалки.

Актьорът е спрял да пуши две седмици по-рано, предписан му е тамоксифен - хормонален регулатор, който обикновено се приема за профилактика на рака на гърдата, но в неговия случай  за отслабване и е получавал инжекции с тестостерон, се казва още в доклада.

В тялото на Пери са открити нетоксични нива на някои лекарства, отпускани с рецепта, но не са установени следи от алкохол, кокаин, хероин или други незаконни наркотици, пише още в доклада.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ