Акция "Дарете кръв за тези, които дават живот!"

Акция Дарете кръв за тези, които дават живот!

Акция "Дарете кръв за тези, които дават живот!"

Световната здравна организация посвещава тазгодишния Ден на кръводарителя – 14 юни – на майките и родилките. Под мотото "Дарете кръв за тези, които даряват живот" на този ден у нас ще се проведе акция, организирана от Националния център по трансфузионна хематология.  Всеки, който желае, може да се включи в кръводарителската кампания тогава, която ще е от 11:00 да 16:00 часа в Сити Център София

Всяка година на 14 юни в страните по целия свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се и да се изрази дълбока благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват кръв. Призивът на кампанията през 2014 г. е: „Безопасна кръв за спасението на майките”.

Световната здравна организация (CЗО) призовава страните от целия свят за обединени усилия на специалистите, работещи в областта на трансфузонната медицина, акушерството, гинекологията, микропедиатрията и др. сфери към целенасочена работа за осигуряване необходимостта от навременен достъп до безопасна кръв и кръвни продукти, предназначени за предотвратяване на майчината смъртност.

Да станеш майка е едно от най-трудните изпитания. През бременността, по време на и след раждането на бебето, могат да възникнат усложнения, водещи до значителна загуба на кръв. А това може да доведе до тежки заболявания и дори смърт.  

Според националната статистика, близо 40 на сто от всички кръвопреливания са извършвани на майки след усложнения по време на бременност и/ или раждане на дете. "Нека не оставаме безучастни и дадем своя принос, за да предотвратим загубата на тези, които даряват живот и се грижат за него", призовават организаторите на кампанията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември