Бразилия изпраща армията срещу вируса Зика

Бразилия изпраща армията срещу вируса Зика

Бразилия изпраща армията срещу вируса Зика

Бразилското правителство изпраща 220 000 военни, за да подсилят битката срещу вируса Зика. Вирусът, пренасян от комари, предизвиква малформации при бебетата, родени от заразени по време на бременността майки. Черепите на заразените бебета са с по-малка от 33 см обиколка и менталните увреждания са необратими.   

Мобилизираните военни ще разнасят от къща на къща информационни листовки със съвети за борба с епидемията, съобщава Би Би Си. Министърът на здравеопазването Марсело Кастро предупреди, че санитарните власти в страната са далече от победата срещу комарите, приносители на вируса  Aedes aegypti.

10 дни преди карнавала в Рио, психозата в града-домакин на Олимпийските игри, расте. Вчера санитарните власти са напръскали с инсектициди Самбодром – пътя, по който ще мине карнавалът на училищата по самба.

Здравният министър препоръча на жените да се предпазват от забременяване в периода на епидемията.

От 2015 г. досега в Бразилия са регистрирани 3000 случая на микроцефалия. Година преди епидемията случаите са били стотина.

В САЩ беше регистриран първи случай на заразен с вируса. Той е възрастен жител на Вирджиния, пътувал извън страната, съобщи Ройтерс. При възрастните заразата преминава като лека треска, която не се влияе от лекарства, но отшумява сама за няколко дни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ