Българските мъже живеят при родителите си до 31 г.

Българските мъже живеят при родителите си до 31 г.

Българските мъже живеят при родителите си до 31 г.

Българските мъже живеят при родителите си до над 31 години. По-дълго в дома на родителите остават единствено младежите в Хърватия, които заживяват самостоятелно на 32 години. Дамите у нас напускат къщата на родителите си около 4 години по-рано от мъжете - на около 27 години.

Това показва доклад на европейската статистическа служба Евростат, цитиран от Медиапул. Докладът представя основните показатели за живота на децата и младежите в европейските страни.

Освен че разчитат дълго време на родителите си, младежите у нас трудно преминават от ученето към работата, показват данните на Евростат. За сметка на това жените у нас раждат сравнително млади на фона на средната възраст за първо дете в останалите европейски държави. В България тя е 25.6 години, докато във Великобритания, където е най-висока, е над 30 години.

Една от причините за този резултат е, че България, заедно с Румъния, е сред страните, в които делът на децата, родени от деца, е най-голям. У нас на всеки 1000 момичета до 19 години се падат 39 живородени деца.

Докладът на Евростат потвърждава дългогодишната негативна тенденция за застаряване на населението и намаляване на дела на децата. Според данните България е сред държавите с най-малък процент на деца под 15 години - едва 13.7 на сто от населението. По-нисък е този показател само в Германия. Освен това България остава сред държавите с най-висока детска смъртност, а основната причина за това са проблеми в следродилния период. Прави впечатление, че у нас делът на децата, починали от дихателни проблеми, е сред най-високите в ЕС макар и да не е водеща причина за детската смъртност. В същото време България е от държавите в Европа, които имат сериозни проблеми със замърсяването на въздуха с прах, което е сред причините за увеличаване на респираторните заболявания.

За отглеждането на съвсем малките деца - до 3 години, в България се разчита основно на родителите. Над 80 на сто от малчуганите в тази възраст не ходят на ясла, а се гледат вкъщи. За сравнение в Холандия това се отнася за едва 29 на сто от малчуганите до 3 години.

Според доклада на Евростат България е на първите места и в друга негативна класация - по процент на децата, които живеят в риск от бедност или социално изключване - около 50% от българчетата под 18-годишна възраст. По-застрашени от бедност са децата на родители, които имат ниско образование - начално или средно. Една от причините за това е, че тези хора по-трудно си намират работа.

Въпреки проблемите на здравната система у нас, младите българи посочват, че са в добро или много добро здраве. Освен това почти всички имат достъп до здравеопазване. Не всички обаче водят здравословен начин на живот. 36% от мъжете и 20 на сто от жените до 29-годишна възраст пушат всеки ден. Проучване сред 15 - 16 годишните ученици пък показва, че 43 на сто от тях са се напивали поне веднъж през последната година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ