Взривът не е причинил замърсяване на въздуха

Взривът не е причинил замърсяване на въздуха

Взривът не е причинил замърсяване на въздуха

Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на замърсяване в атмосферния въздух и вода в района на село Горни Лом вследствие експлозията във фабрика за боеприпаси. Това заяви пред „Дарик” директорът на РИОСВ- Монтана Любомир Иванов, като допълни, че няма данни и за радиационни емисии в местността.

„Отидохме на място. Взехме проби. Три часа правихме отделни измервания. Не бяха установени превишения на изискуемите минимуми за авария. Така че не се наложи да се предприемат други мерки от наша страна. Населеното място се намира на около 4-5 километра от мястото на инцидента. Така са проектирани тези халета, те имат предпазни стени. Покривите са направени от леки материали при взрив да няма ударна вълна. В селото няма счупени стъкла. За радиация измерват Гражданска защита, но според мен няма такива неща. Още от снощи няма, ние стояхме, докато показатели не показаха нула", обясни Иванов.

Междувременно към 10 часа специализиран екип от четирима души влезе във взривената фабрика. „Тяхната задача е да огледат за невзривени боеприпаси и да направят т. нар. проход, защото когато тези 24 часа от последния взрив изтекат, следователите трябва да могат да влязат и да работят спокойно, за да се установи откъде точно е тръгнал взривът. Това е решението на кризисния щаб, всичко се извършва под ръководството на окръжния прокурор на град Видин“, заяви пред „Фокус” министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

По темата: Няма признаци на живот в цеха в Горни Лом

Той коментира, че шансът да има оцелели след взрива е минимален, но ще бъде направено всичко възможно те да бъдат открити, ако има такива. Все още не може да бъде уточнен броят на хората, които са били на работа по време на взрива, каза още Бакалов.

„15 души са в неизвестност – 12 работници и 3 души от ръководството. Това е информацията, с която разполагаме след проверката. Открихме един човек в Монтана, които се е водел на смяна, но не е отишъл на работа“, допълни Бакалов.

Той бе категоричен, че няма опасност за населението в района на завода.

През 2010 г. друг инцидент в завода Миджур в село Горни Лом рани четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Причината беше избухнал пожар. През 2007 година един мъж загина, а една жена пострада след друга експлозия в завода. Проверка, извършена преди 15 дни от Областната дирекция на МВР във Видин, е открила редица нарушения в работата на фирмата "Видекс" АД. Издадени са били и съответните актове за констатираните нередности.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават