Всяка четвърта българка - жертва на насилие

Всяка четвърта българка - жертва на насилие

Всяка четвърта жена у нас, или 23%, е била жертва на физическо или сексуално насилие от страна на партньора си. В немалко случаи едното е придружено от другото. 14 на сто също са преживели такъв тип насилие, но извършителят не е бил техен партньор. 

Над 1 000 000 българки са били бити и малтретирани в детството си, показва проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). То бе огласено от Геновева Тишева - управител на Фондация "Български център за джендър изследвания" и председател на Сдружение "Алианс за защита срещу домашното насилие". 

Изследването е базирано на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на ЕС, пише "Монитор". Интервютата са взети на база социално-демографски характеристики за всяка страна, като средно 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването. 

29 на сто от жените в нашата страна, което е един милион от общо 3 777 999 жени у нас, в детството си са преживели физическо, сексуално или психологическо насилие. В рамките на ЕС средният процент е 33, обясни Елена Трифонова от фондацията. Според нея издевателствата у дома ескалират най-много по празниците. 

В Европа насилието също е много високо. 33% от жените там съобщават, че са жертва на физическо, психическо и сексуално насилие. Те не са емигранти от по-слабо развитите части на света, а европейки – коренячки. Тази цифра се доближава много до страните в арабския свят, където пердахът и малтретирането са честа практика. Най-много бият съпругите си финландците (30%), най-малко – австрийците (13%).

"Призналите за насилие срещу тях вкъщи в по-икономически развитите страни със стари демокрации са повече, отколкото в останалите страни, защото там има развити политики, възможности за превенция и хората са се научили да не крият проблема вкъщи", поясни Тишева. В България обаче организацииге, които могат да окажат помощ на малтретирани жени, са много малко. 

Какво да правим при домашно насилие? 

Кризисен център за деца и жени, пострадали от домашно насилие

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ