В България се води хибридна война

В България се води хибридна война

В България се води хибридна война

Министерството на отбраната (МО) е притеснено от опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании и медийна манипулация в контекста на войната в Украйна. В България се води хибридна война, констатира то в доклада за състоянието на въоръжените сили за 2014 г.

"Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война", се посочва в доклада, цитиран от „Сега". В него се предупреждава, че "за постигане на политически цели могат да се използват икономически и търговски инструменти".

"Кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели. Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др.", пише още в доклада.

Това е вторият официален документ на МО през последните месеци, в който се обвързва кризата в Украйна с водената у нас пропаганда. Първият - "Визия 2020", беше изготвен от служебния министър Велизар Шаламанов през лятото и предизвика скандал в правителството, тъй като София директно обвини Москва в информационна война. По-късно терминът отпадна, но в употреба бе вкарана "хибридната война".

Новият доклад на военните беше приет вчера от правителството, след като беше разгледан на закрито заседание. Освен хибридната война в него се посочва, че се запазва заплахата от тероризъм, особено след влизането на бежанци в България. За първи път се говори и за заплаха от екстремистки действия от групировки, изповядващи крайнолеви и крайнодесни идеологии. "Потенциален риск от ново терористично нападение на наша територия продължи да съществува след включването на военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС", се казва в документа.

Документът на военните е изключително критичен за парите за отбраната, както и за състоянието на армията. Винаги досега тези доклади са били "захаросани", а истината - скрита зад кухи изрази. В документа за 2014 г. няколко пъти се посочва, че макар и процентно парите за войската да са равни с тези на Португалия, Румъния и Хърватска, реалното изражение е доста по-малко поради ниския БВП. Така България е на едно от последните места по финансиране на армията. За миналата година делът на военния бюджет е бил 1.35% от БВП, което e далеч под исканите от НАТО 2%.

Сметките показват, че на глава от населението се отделят по 60 евро годишно за отбрана, което ни нарежда на предпоследно място. След нас е само Албания. През 2014 г. България е отделила 500 млн. евро за отбрана, а за същото време Гърция е отделила около 5 млрд. евро. Ситуацията става още по-тежка, тъй като в тригодишната бюджетна прогноза е записано, че през 2016 г. ще бъдат отделени 1.19% за отбрана, през 2017 - 1.16%, а през 2017 г. - 1.12% от БВП. Това според анализа води до ерозия на отбранителните способности и невъзможност да се изпълняват ангажиментите към НАТО.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
Атанасов: Казусът с Руската църква е много сериозен провал на българското контраразузнаване
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян