Горбачов призна, че е сгрешил с кампанията срещу пиянството в СССР

Горбачов призна, че е сгрешил с кампанията срещу пиянството в СССР

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов призна, че е сгрешил с провеждането на кампанията за борба с пиянството в средата на 1980-те години.

"Смятам, че кампанията за борба с алкохола беше грешка по начина, по който се провеждаше. Ексцесии във връзка със затварянето на магазините, особено в Москва. Огромни опашки. Ръст на варенето на самогон – алкохол, направен в домашни условия. Захарта изчезна от магазините", разказваа Горбачов в интервю за в. "Комсомолская правда".

Той подчертава обаче, че борбата срещу алкохолизма в страната е била необходима.

"Трябваше да проведем не кампания, а систематична, дългосрочна борба с алкохолизма. Отрезвяването на обществото не може да стане със замах. Това отнема години. Трябва да се води борба постоянно, през цялото време. Мисля, че и сега е необходимо да се води борба с алкохолизма. Ако изоставим това, ще бъде още по-лошо", убеден е първият и последен президент на Съветския съюз преди разпадането.

"По време на кампанията за борба с алкохола умряха 1,6 милиона души по-малко, отколкото в предишни години. Рязко намаля броят на злополуките на работното място, на пътя", изтъква той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ