България

Политика

|

Общество

|

ДАНС арестува кмет на варненски район

ДАНС арестува кмет на варненски район

ДАНС арестува кмет на варненски район

Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов е бил арестуван при спецоперация на ДАНС вчера, предаде БНР. Агентите са влезли в сградата на районното кметство около 8 часа сутринта и започнали обиск, съобщи Дарик. 

Христов е задържан за срок от 72 часа, съобщи неговият адвокат Бранимир Балачев. Обвинението е за участие в организирана престъпна група. До момента от ДАНС не са представили официална информация за ареста.

"Цял ден претърсваха кметството и дома му. Намериха лични вещи, документи за собственост. Не знам какво са очаквали да открият, но явно са останали разочаровани", обясни Балачев. 

Най-вероятно Христов ще бъде доведен в София, тъй като случаят се разследва от Специализираната прокуратура.

Адвокатът каза още, че довереникът му не е притеснен. По думите на Балачев, случващото се е свързано със заплахите, които ромски босове във Варна са му отправяли преди два-три месеца, че ще направят всичко възможно да го махнат от поста заради събарянето на техните къщи. В качеството си на районен кмет Христо Христов разпореди акция по събарянето на опасни общински къщи в ромския кв. "Максуда". 

„Твърди се, че Христов е бил член на някаква организирана група, ръководена от една жена, която правила измами с недвижими имоти, поне така подозирам под стандартното обвинение, което ни бе предоставено без всякакви доказателства. Никакви доказателства освен голото постановление не ни е предоставено”, обясни Балачев, цитиран от "Фокус". 

Христо Христов е районен кмет от 2011 г. Политическата му кариера започва като активист на СДС. След разпада на партията, той за кратко е близък до ДСБ, но за районен кмет е назначен като кадър на ГЕРБ. Христов е близък и до структурите на ВМРО.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред