И Ню Йорк забранява безплатните пластмасови торбички

И Ню Йорк забранява безплатните пластмасови торбички

И Ню Йорк забранява безплатните пластмасови торбички

И Ню Йорк спира безплатните пластмасови торбички от 1 октомври. Местните власти решиха да ограничат употребата им и замърсяването, което причиняват. Вече ще се плащат и хартиените торби, които досега също бяха безплатни. Цената им ще е минимум 5 цента, съобщава Франс прес.

Мярката, приета след сериозни дебати с 28 на 20 гласа, цели да насърчи нюйоркчаи да минат на торбички за многократна употреба. Задължението се отнася за магазините за храна, супермаркетите, аптеките, магазините за стоки за дома и градината. И за някои улични търговци. Не засяга обаче магзините за вино и алкохолни напитки, ресторантите, които опаковат храна за вкъщи, и уличните каравани за сандвичи.

Ню Йорк изхвърля 9,37 млрд. найлонови торбички, милиони от които завършват по улиците, в океана, короните на дърветата. Средно един човек изхвърля по 20 торбички седмично в мегаполиса. Почистването на града от тях струва 12,5 млн. долара годишно.

Безплатните торбички вече са напълно забранени в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Хосе и Санта Моника в Калифорния, както и Сиатъл. Във Вашингтон се плащат по 5 цента още 2010 г. Според статистиката това е ограничило изхвърлянето на вредните пластмасови торби от 10 на 4 седмично.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ